Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο – Ναι από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το κατεπείγον της διαδικασίας

tags :
Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο – Ναι από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το κατεπείγον της διαδικασίας
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
(upd) Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος άρχισε σήμερα Δευτέρα 29/7 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για οφειλές προς την εφορία.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Επιτροπή, ενώ αύριο Τρίτη 30/7 θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Αιτιολογώντας τη διαδικασία ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα γιατί οι ρυθμίσεις αφορούν θέματα του τρέχοντος έτους, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι φορολογικές βελτιώσεις.
Όπως ανέφερε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση συμφώνησαν με το σκεπτικό, ενώ αντίθετα οι εισηγητές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 υποστήριξαν ότι υπάρχει ο χρόνος για να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες μεσοσταθμικά ανέρχονται στο 22% για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση είναι 30%, για τη μεσαία τάξη είναι 20% και για ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ ευρώ η μείωση είναι 10%.
Αναλυτικότερα για τον ΕΝΦΙΑ το νομοσχέδιο προβλέπεται τα ακόλουθα:
Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, η οποία σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2018 διαμορφώνεται ως εξής:
- 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.
- 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ
- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται ότι θα καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου ακόμη και αν τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδοθούν μέσα στο μήνα αυτόν (Σεπτέμβριο).
Εν τω μεταξύ, και το αργότερο έως την Τετάρτη 31/7 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και θα δίνει λύση στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ δεδομένου ότι υπάρχουν π.χ. Δήμοι στους οποίους η παράταξη του δημάρχου διαθέτει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από τη δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η ψηφιακή σύνταξη, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των εκκρεμών προς έκδοση συντάξεων, αλλά και διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς βαρέων νοσημάτων να προμηθεύονται τα φάρμακά τους στο σπίτι.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 29/7 07:24)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης