Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ενοχή για 13 από τους 22 κατηγορούμενους στην υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuyτο - Αύριο (30/7) οι ποινές

tags :
Ενοχή για 13 από τους 22 κατηγορούμενους στην υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuyτο - Αύριο (30/7) οι ποινές
Ενοχή για 13 από τους 22 κατηγορούμενους στην υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy αποφάσισε το δικαστήριο - Αύριο (30/7) οι ποινές
Στην τελευταία πράξη πέρασε σήμερα η πολύμηνη διαδικασία για το «σκάνδαλο των ορθοπεδικών υλικών της εταιρίας DePuy», θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που κήρυξε ενόχους 13 από τους 22 κατηγορούμενους.
Δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της προμήθειας υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών υλικών, που αφορά την περίοδο 2000 -2006, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους 13 γιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρηματίες αλλά και αλλοδαπούς στελέχη της εταιρίας και συνεργάτες τους, για τα αδικήματα, κατά περίσταση της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Λόγω παραγραφής, το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους που ήταν αντιμέτωποι το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.
Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής, είτε λόγω δεδικασμένου.
Η υπόθεση αφορά την αγορά από το ελληνικό Δημόσιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές, συγκεκριμένων υλικών της DePuy για τις ανάγκες 114 νοσοκομείων της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν.
Από την έρευνα της δικαιοσύνης προέκυψε ότι η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού, κοστολογούσε με αυξημένες τιμές τα υλικά, χρεώσεις που περιελάμβαναν και «δώρα» σε μετρητά που κατέβαλε προς αποκαλούμενους «μεγαλογιατρούς»για την προτίμηση τους στα προϊόντα της.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα ορθοπεδικά είδη έφθαναν στα νοσοκομεία με κόστος αυξημένο κατά 35% σε σχέση με τις χρεώσεις της εταιρείας, ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από τη δικαιοσύνη εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%, την οποία ουσιαστικά κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο.
Η «απόδοση» μάλιστα κάθε γιατρού φαίνεται να καταγράφονταν από την προμηθεύτρια ή τις εμπλεκόμενες εταιρείες συμβούλων καθώς στη δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνονται λίστες που κατασχέθηκαν, όπου υπό τον τίτλο «best doctors» κατέγραφαν τα ονόματα γιατρών με τις καλύτερες πωλήσεις.
Μετά την έκδοση της απόφασης επί της ενοχής, όλοι οι κηρυχθέντες ένοχοι ζήτησαν μέσω των συνηγόρων τους την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αιτήθηκαν επίσης και την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης που αφορά την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, περίσταση που έχει εισάγει ο νέος Ποινικός Κώδικας -και αποτελεί ένα από τα σημεία διαφωνίας εισαγγελέων και άλλων- με τις νέες διατάξεις, με σκεπτικό πως δεν άπτεται της προσωπικότητας του δράστη.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης