Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ): Εργαζόμαστε 180 ημέρες ετησίως για να πληρώνουμε φόρους

Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ): Εργαζόμαστε 180 ημέρες ετησίως για να πληρώνουμε φόρους
Ιδιαίτερα «βαριές» οι φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦΙΜ), η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά και απεικονίζει με κατανοητό τρόπο τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων καθώς απαντά στο ερώτημα: «Μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους του κράτους;».
Για το 2019, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου.
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους αν έπρεπε να πληρώσουν πρώτα φόρους και εισφορές.
Την έρευνα παρουσίασε ο Ερευνητής του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος.
grafima-foroi-29-7-2019
Τα ευρήματα της έρευνας σχολίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δαυλός.
«Έρχομαι στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας όπως ερχόμουν και τα προηγούμενα χρόνια που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Και θα συνεχίσω να έρχομαι γιατί πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχονται από τους πολίτες για την πραγματική επίπτωση των αποφάσεων τους στη ζωή τους και να επιτυγχάνουν μετρήσιμους στόχους, συμπλήρωσε.
Τόνισε δε, ότι αποδέχεται την πρόκληση του ΚΕΦίΜ και θα παραυρίσκεται και τον επόμενο χρόνο καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αντίστροφη πορεία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας προς τα πίσω.
Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ομοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα φορολογικά κίνητρα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνηση.
dapanes-foroi-29-7-2019
Υποστήριξε παράλληλα, ότι για να συγκριθεί το φορολογικό επίπεδο μεταξύ των χωρών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος.
«Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογούμενους», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μέσω ενός ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων έτσι ώστε να πλησιάσουμε στο κέντρο της Ευρώπης και να βελτιώσουμε τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών.
Θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα του ποιοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι για τις υπηρεσίες έναντι των φόρων, το ποσοστό των οποίων φτάνει στο 82%, δήλωσε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.
Θα πρέπει τα ερευνητικά φώτα να στραφούν και προς το γιατί οι πολίτες λαμβάνουν κακές υπηρεσίες.
Παράλληλα, έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτών που χάνονται στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας Χρειάζεται, πρόσθεσε, να δούμε το κομμάτι της βελτίωσης των υπηρεσιών μαζί με τα μέτρα που θα πάρουμε για να μειώσουμε τη φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης