Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω απογοητευτικών μάκρο και αποτελεσμάτων, στο -2,18% ο DAX - Οριακές μεταβολές στη Wall εν όψει Fed

Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω απογοητευτικών μάκρο και αποτελεσμάτων, στο -2,18% ο DAX - Οριακές μεταβολές στη Wall εν όψει Fed
Στη Φρανκφούρτη οι μετοχές των Bayer και Lufthansa δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ στο Λονδίνο η πτώση της στερλίνας στηρίζει τον FTSE 100
(upd) Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (30/7/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για το αναπτυξιακό outlοοκ και το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς και μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.
Οι αγορές βρίσκονται, εν τω μεταξύ, εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τα επιτόκια.
Παρά την «υγιή» αμερικανική οικονομία και το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κάτω από το 4%, οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2008.
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν, επίσης, να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και με το εάν η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προβεί σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν από μία έως τρεις μειώσεις των επιτοκίων.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησε και η νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην Κίνα, κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για αύξηση των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Ο Trump υποστήριξε, παράλληλα, ότι οι Κινέζοι καθυστερούν τις εμπορικές συνομιλίες, ελπίζοντας να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός υποψήφιος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,47% κι έκλεισε στις 385,12 μονάδες, με τους κλάδους αυτοκινήτων και τραπεζών να «ηγούνται» της σημερινής πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 2,3% και 2,4% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX «βούλιαξε» κατά 2,18% κι έκλεισε στις 12.147,24 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,61% στις 5.511,07 μονάδες, ενώ ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,99% κι έκλεισε στις 21.278,24 μονάδες.

Image

Πιέσεις στον DAX άσκησαν οι μετοχές των Bayer και Lufthansa, που έκλεισαν με απώλειες 3,7% και 6% αντίστοιχα.
Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer ανακοίνωσε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της κερδοφορίας για το 2019, λόγω των πλημμυρών που έπληξαν τις ΗΠΑ και της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, ενώ η γερμανική αεροπορική Lufthansa ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Μικρότερη ήταν η πτώση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,52% στις 7.646,77 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από τη νέα υποχώρηση της στερλίνας.
Η μετοχή της ΒΡ ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Tα μακροοικονομικά στοιχεία που απογοήτευσαν

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά τριών ετών παραμένει το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο 2019

Περαιτέρω πτώση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (30/7) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε στις 102,7 μονάδες, έναντι 103,3 μονάδων τον Ιούνιο του 2019, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016.
Παράλληλα, ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη κατέγραψε σημαντική πτώση στις -0,12 μονάδες για τον Ιούλιο του 2019, έναντι 0,17 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 0,08 μονάδες.
Όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης κατέγραψε πτώση στις -7,4 μονάδες, έναντι -5,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις -7 μονάδες.
Ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις 10,6 μονάδες, έναντι 11 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που αφορά το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στις -6,6 μονάδες.
Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου ο υποδείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2013.

Γερμανία: Σε χαμηλά άνω των 2 ετών υποχωρεί ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK για τον Αύγουστο 2019

Περαιτέρω πτώση αναμένεται να καταγράψει ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία για τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (30/7) στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου GfK, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που αφορά τον Αύγουστο του 2019 κατέγραψε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στις 9,7 μονάδες, έναντι 9,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, με το ινστιτούτο να υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις εμπορικές τριβές και τις εκτιμήσεις που αφορούν το Brexit.

Γαλλία: Κατά 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία της χώρας το β΄ 3μηνο 2019

Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη στη Γαλλία για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (30/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, εν μέσω απροσδόκητης μείωσης στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2019, έναντι 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός στο 0,3%.
Οι καταναλωτικές δαπάνες για τον Ιούνιο του 2019 υποχώρησαν κατά -0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου +0,3% τον Μάιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +0,2%.

Οριακές μεταβολές στη Wall Street εν αναμονή της Fed - Μετριάζεται η αισιοδοξία για το εμπόριο

Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τα επιτόκια, αλλά και εν μέσω της μειωμένης αισιοδοξίας για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μετά και τη νέα επίθεση του Trump στην Κίνα.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,1% στις 27.207 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,2% στις 3.015 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται oριακά χαμηλότερα, στις 8.292 μονάδες.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Procter & Gamble καταγράφει κέρδη άνω του 4%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του 2019 ήταν καλύτερα των προσδοκιών, παρά τις ζημίες.
Η μετοχή της Merck σημειώνει άνοδο 0,9%, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda και τα εμβόλιά της.
Από την άλλη, η μετοχή της Mastercard σημειώνει οριακή πτώση, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της «εκτοξεύτηκαν» κατά 31% στο β’ τρίμηνο του 2019.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει περισσότερες από το 52% των εταιρειών του δείκτη S&P 500, το 75% εκ των οποίων έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και ορισμένα υποτονικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, μικρή αύξηση κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2019 οι καταναλωτικές δαπάνες και οι τιμές στις ΗΠΑ, δείχνοντας μια πιο αργή οικονομική ανάπτυξη και έναν υποτονικό πληθωρισμό, που εντείνουν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE) σημείωσε αύξηση 0,1% τον Ιούνιο, όσο και τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 1,4%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE -που παρακολουθεί στενά η Fed- αυξήθηκε κατά 0,2%, καταγράφοντας το ίδιο ποσοστό αύξησης για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,6%, από 1,5% τον Μάιο.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τη συνεδρίαση της BoJ

Με άνοδο έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης της Bank of Japan να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, διευκρινίζοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνει σε ισχύ κατά τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 21.709,31 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fanuc και Tokyo Electron ενισχύθηκαν κατά 3,1% και 3% αντίστοιχα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 2.038,68 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο 1%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,28% και τις 6.845,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 28.146,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,50% στις 10.830,90 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 2.952,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο +0,48% και τις 9.399,14 μονάδες.
Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Η Bank of Japan δήλωσε ότι θα συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έχοντας ως στόχο την επίτευξη του πληθωρισμού 2%, ενώ επανέλαβε ότι θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διευκρίνισε ότι «δε θα διστάσει» να λάβει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης εάν χρειαστεί «σε μία κατάσταση όπου οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις οικονομίες του εξωτερικού, είναι σημαντικοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης