Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεκάδες μετοχές παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες παρά το ράλι κατά 45% της αγοράς το 2019

Δεκάδες μετοχές παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες παρά το ράλι κατά 45% της αγοράς το 2019
Βάσει αποτελεσμάτων και συγκριτικών αποτιμήσεων περισσότερες από 50 εισηγμένες έχουν περιθώριο ανόδου, χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή βελτίωση των κερδών
Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες εξακολουθεί να έχει το ΧΑ παρά το ράλι κατά 45% από την αρχή του έτους.
Παρά την μεγάλη απόδοση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη και την ακόμα μεγαλύτερη πολλών μετοχών, η αγορά συνεχίζει να έχει επενδυτικές ευκαιρίες και οι διορθώσεις δίνουν δυνατότητες για τοποθετήσεις.
Το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα μετά και την αλλαγή της κυβέρνησης και η διάθεση που δείχνει η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις ώστε να επιτευχθεί σημαντική ανάπτυξη, κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον μεγάλων και μικρών επενδυτών.
Σε όλες τις κατηγορίες μετοχών υπάρχουν ακόμα εταιρείες που διαπραγματεύονται με χαμηλό p/bv ή χαμηλό p/e με βάση τα αποτελέσματα του 2018.
Η προσδοκία εκκίνησης μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό, η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η μείωση του ρίσκου της χώρας, ίσως δεν έχει αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών.
Οι τράπεζες προχωρούν τη διαδικασία εξυγίανσης των κόκκινων δανείων, και παρά τη μεγάλη άνοδο από την αρχή του έτους, οι τοποθετήσεις των επενδυτών παραμένουν ισχυρές.
Πολλοί κλάδοι αναμένεται να ευνοηθούν από την εκκίνηση των μεγάλων έργων, ενώ οι κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας θα βελτιώσουν και κλάδους που σχετίζονται με το εμπόριο, την κατανάλωση κ.α.
Επενδυτές από το εξωτερικό εμφανίζονται θετικοί για κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι η φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι και τόσο καλή.
Κορυφαίο στοίχημα για τους επενδυτές αποτελεί η ΔΕΗ, η οποία εμφανίζει μεγάλες ζημιές, αλλά έχει καταγράψει και άνοδο 113% από την αρχή του έτους.
Με βάση την αποτίμηση των 615 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται με p/bv 0,16.
Η διοίκηση της Ιντρακόμ έθεσε στόχους που ικανοποιούν την αγορά και η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 83% από την αρχή του έτους αλλά παίζει με χαμηλό p/bv 0,35.
Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί μία αδικημένη «περίπτωση»  αφού ενισχύεται μόλις 43% από την αρχή του έτους και παίζει με p/bv 0,51 και p/e 6 φορές (μαζί με τα έκτακτα).
Η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει ένα καλό ράλι (60%) αλλά παίζει με p/e κάτω λίγο από 18 φορές, ενώ αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα το p/e είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Η ΕΥΑΘ παίζει με χαμηλότερο p/e (14) και επίσης έχει γεμάτο ταμείο, ενώ από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί μόλις κατά 18%.
Η Μυτιληναίος με χαμηλή μόχλευση, p/e 11 φορές και p/bv 1,04 έχει άνοδο 53% από την αρχή του έτους και παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει μόχλευση μεταξύ των χαμηλότερων του κλάδου, αποτιμάται όσο η καθαρή της θέση και είχε καλή κερδοφορία το 2018 που δίνει πολλαπλασιαστή κερδών 11 φορές.
Το Πλαίσιο με αρνητικό καθαρό δανεισμό και αποτίμηση όσο τα ίδια κεφάλαια έχει άνοδο μόλις 11% από την αρχή του έτους.
Στην καθαρή θέση αποτιμάται η Ελλάκτωρ και αποτελεί επιλογή πολλών εγχώριων και ξένων επενδυτών καθώς θεωρείται ένα σίγουρο turnaround story.
Από τις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης η Moda Bagno αν και γύρισε σε κέρδη το 2018 παίζει με p/bv 0,5 φορές και έχει απώλειες 17% από την αρχή του έτους.
Η Έλαστρον έχει χαμηλή απόδοση και p/bv 0,42 φορές.
Η Μουζάκης επίσης έχει χαμηλό p/bv και γύρισε σε κέρδη, ενώ φθηνές θεωρούνται οι μετοχές των Μύλοι Κεπενού, Newsphone, Mevaco, Μύλοι Λούλη, Κλουκίνας Λάππας, Reds, Καράτζη, Ελινόιλ, Centric και αρκετές ακόμα.
Βάσει αποτελεσμάτων 2018 αλλά και συγκριτικών αποτιμήσεων περισσότερες από 50 εισηγμένες έχουν ακόμα περιθώριο ανόδου, χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή βελτίωση των εταιρικών κερδών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης