Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άρση της ασυλίας Πολάκη από τη Βουλή - Συκοφαντίες και πολιτική δίωξη κατήγγειλε ο πρώην υπουργός - Επίθεση στον Στουρνάρα

Άρση της ασυλίας Πολάκη από τη Βουλή - Συκοφαντίες και πολιτική δίωξη κατήγγειλε ο πρώην υπουργός - Επίθεση στον Στουρνάρα
Αποχώρησε από την ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
(upd5)Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Πολάκη αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν η μία, την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του κ.Πολάκη.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας επί συνόλου 176 βουλευτών, στην πρώτη υπόθεση για την άρση ασυλίας του κ.Πολάκη 163 βουλευτές ψήφισαν ναι και 13 κατά ενώ στη δεύτερη υπόθεση ναι ψήφισαν 162 βουλευτές, 13 κατά ενώ υπήρξε και ένα παρών.
Σημειώνεται στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε αποχωρήσει από την αίθουσα λίγο μετά την τοποθέτηση του κ.Πολάκη, καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως αντισυνταγματική.
Στην ομιλία του ο κ.Πολάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για συκοφαντίες σε βάρος του, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και στον Σταμάτη Πουλή, πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Δεν υπάρχει ούτε μωρό παιδί που να πιστεύει ότι η σημερινή συζήτηση περί άρσης της βουλευτικής μου ασυλίας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης του υποψηφίου της ΝΔ Σταμάτη Πουλή και της παραβίασης απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου» είπε ο κ.Πολάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δίωξη με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει πολλαπλά οφέλη.

«Καταρχάς την αποδόμηση των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε και διαβίβασε στις αρχές και στα οποία σκάνδαλα φέρονται να συμμετέχουν ηγετικά στελέχη των δύο αυτών κομμάτων αλλά και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ.
Σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξυφαίνονταν και υλοποιούνταν με την ενεργό συμμετοχή των προαναφερθέντων και υλοποιούνταν την στιγμή που η χώρα χρεοκοπούσε και οι πολίτες καλούνταν να την σώσουν με το υστέρημά τους», ανέφερε ο κ. Πολάκης, τονίζοντας ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια προσπάθεια να με εξαναγκάσουν σε σιωπή».
«Έγινε η άρση της ασυλίας μου όταν την προηγούμενη εβδομάδα αποφυλακίστηκε ο κύριος Αριστείδης Φλώρος και έρχεται τη στιγμή που σε χρόνο ρεκόρ έρχεται η αποφυλάκιση, λόγω της αναγνώρισης του έντιμου πρότερου βίου και όχι λόγω των ποινικών κωδίκων, του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η άρση της ασυλίας μου δείχνει την πολιτική σκοπιμότητα και τις μεθοδεύεις» υποστήριξε ο κ.Πολάκης.
«Εγώ ζητάω να πάω επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο και υπουργός με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.
Η επιλογή του άρθρου 86 θα σήμαινε πολιτική αυτοκτονία για τη ΝΔ, γιατί από την επιτροπή θα έβγαιναν στη φόρα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ», τόνισε ο κ.Πολάκης, επισημαίνοντας πως «από το 1974 έως σήμερα, ελάχιστες από τις αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών έχουν γίνει αποδεκτές».
Έχω πολιτική αντιδικία, όχι προσωπική αντιδικία, για αυτό ζητάω να πάω με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, τόνισε ο κ.Πολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχθηκε στο μηχανισμό ελέγχου της επικοινωνίας προκειμένου να λιβανίζει τις κυβερνήσεις, κατήγγειλε ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής όλο τον κατάλογο των συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ με τα ΜΜΕ.
«Αυτή η συζήτηση συνιστά και μία αήθη προσπάθεια πολιτικής αντεκδίκησης προς το πρόσωπό μου υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή ακριβώς και το ξέρω, κι εγώ ταλαιπώρησα πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική μου θητεία.
Αποτελεί επίσης μία προσπάθεια να με εξαναγκάσουν σε σιωπή ή να ακυρώσουν εκ των προτέρων την κριτική που θα ασκώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σε μία κυβέρνηση που υποσχόμενη επιτελικό κράτος όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στις επιτροπές συστήνει ένα κράτος Μαρίας Αντουανέτας με 440 μετακλητούς, ένα κράτος πρωθυπουργοκεντρικό» είπε ο κ.Πολάκης.

Επίθεση στον Στουρνάρα

Ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
«Ο Στουρνάρας τώρα δεν μιλά καθόλου για τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
Τώρα θα κάνει εισήγηση για άρση των capital controls», τόνισε, ενώ κατήγγειλε και απευθείας αναθέσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ.
Όσον αφορά τις κατηγορίες περί υποκλοπής, ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε ότι «ο Στουρνάρας έδωσε τη διαρροή για το δάνειο που έλαβα από την Attica Bank.
Είπα του Στουρνάρα ότι καλά κάνει και ελέγχει το δάνειο μου, αλλά του επεσήμανα να ελέγξει τα δάνεια και των άλλων», τόνισε o πρώην υπουργός.
«Προσπαθείτε με αυτή τη διαδικασία να με φθείρετε και να σπιλώσετε.
Θα κάνετε μια τρύπα στο νερό.
Είμαι πολύ ψηλά, τόσο πολύ που δεν μπορείτε να με δείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης, προσθέτοντας:
«Είμαι πολύ ψηλά,  παρά πολύ ψηλά τόσο που δεν μπορείτε να με δείτε.
Γιατί οι κόρες μου η Σταυρούλα φοιτήτρια Νομικής και η  Πέρσα που πέρασε φέτος Ιατρική , ευχαριστώ αγάπη μου που είσαι εδώ σήμερα, λένε πως είναι περήφανες για μένα.
Σας το λένε αυτό τα παιδιά σας;
Εμένα μου το λένε.
Είμαι ψηλά, πολύ ψηλά γιατί ο Χανιώτικος λαός έβγαλε πρώτο βουλευτή εμένα δείχνοντας πως αναγνωρίζει πως είμαι καθαρός, παρά την λάσπη παρά τα λεφτά που ‘ριξαν τοπικά.
Πήρα 15.400 ψήφους - καρφιά σ’ εσάς.
Είμαστε μαζί με τον λαό, δίπλα στον  Αλέξη.
Δεν σας φοβάμαι δεν υποστέλλω την σημαία.
Προσπαθήστε να με βάλετε φυλακή δεν θα τα καταφέρετε, οι καθαροί άνθρωποι στο τέλος δεν νικιούνται.
Οι ιδέες γίνονται σπίθα και φωτιά».
Αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησης του κ.Πολάκη, τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτήν την διαδικασία και την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος».
Παρών στη διαδικασία ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Βαρουφάκης: Πολιτική η αντιπαράθεση για Πολάκη - Δεν ξεκίνησε καλά η κυβέρνηση της ΝΔ

Πολιτική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για τον Παύλο Πολάκη ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το αίτημα για την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού.
«Ο κ.Πολάκης ζήτησε το θέμα να συζητηθεί με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών και αυτό πρέπει να γίνει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι απαράδεκτος, ωστόσο το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε, όχι να τον παρακάμψουμε», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο γ.γ. του ΜέΡΑ 25 ζήτησε επίσης να διερευνηθούν οι πολύ σοβαρές καταγγελίες του κ. Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλίας Πολάκη: Κυβερνητικό Βατερλώ – Σοβαρά τραυματισμένη η ΝΔ

Κυβερνητικό Βατερλώ χαρακτηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή κατά την οποία αποφασίστηκε η άρση ασυλίας του Π. Πολάκη.
Σύμφωνα με πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική παράταξη βγήκε σοβαρά τραυματισμένη.
«Η ΝΔ επιχείρησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου στοχοποιώντας τον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε τα όσα σκανδαλώδη συνέβαιναν επί χρόνια στο χώρο της υγείας.
Αυτοί που εμφανίστηκαν ως κατήγοροι, σύντομα βρέθηκαν υπόλογοι καθώς βαρύνονται με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μεθόδευση σε βάρος του Παύλου Πολάκη» ανέφεραν από το ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο Π. Πολάκης «παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν καταλάβει: το μεγάλο σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τον σκοτεινό ρόλο του Σταμάτη Πουλή».
«Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί και πλήθος στελεχών της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει τη συνάντηση του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της επιχειρηματικής διαπλοκής που υπήρξε για χρόνια το υπόστρωμα του παλιού πολιτικού συστήματος.
Οι επιλογές της ΝΔ, η συμμετοχή του Σταμάτη Πουλή στα ψηφοδέλτιά της αλλά και η όψιμη σιωπή του κου Στουρνάρα σχετικά με πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους τους οποίους δεν δίσταζε να υπενθυμίζει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση, φανερώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει».
Σε αυτό το έδαφος η ΝΔ μεθόδευσε την όλη διαδικασία ώστε να μη συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής με προφανή στόχο να μη γίνουν δημοσίως γνωστά τα συντριπτικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση» αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι «είχε δηλαδή προαποφασίσει να παραβιάσει το Σύνταγμα ώστε να συγκαλύψει τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εφαρμογή του για να τα αποκαλύψει».
Όσον αφορά την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το ότι αντιφάσκει ζητώντας σήμερα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος», οι πηγές έσπευσαν να σημειώσουν ότι «η κριτική μας στο άρθρο 86 αφορούσε και αφορά δύο ζητήματα: 1ον, τον μειωμένο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων για όσους διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης και 2ον, τη διασταλτική ερμηνεία της έννοιας των καθηκόντων των υπουργών».
«Κατόπιν αυτών τίποτα από τα δύο αυτά δεν αφορά την παρούσα περίπτωση καθώς δεν τίθεται επουδενί θέμα παραγραφής ούτε όμως υπάρχει αμφισβήτηση για το ότι οι επίδικες υποθέσεις σχετίζονταν με τα καθήκοντα του Παύλου Πολάκη ως υπουργού, όπως έγινε σαφές από την καταιγιστική σημερινή του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής.
Η ΝΔ που επιδιώκει εκδικητικά την πολιτική δίωξη του Παύλου Πολάκη για όσα ο ίδιος έχει αποκαλύψει είναι σήμερα για ακόμη μια φορά έκθετη.
Υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία», επισημαίνουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης