Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, Nomura: Η Fed θα κάνει την έκπληξη με αύξηση επιτοκίων κατά 0,5%

Morgan Stanley, Nomura: Η Fed θα κάνει την έκπληξη με αύξηση επιτοκίων κατά 0,5%
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι δύσκολα η FOMC θα θεωρήσει αρκετή τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
Δεδομένη θεωρούν οι αναλυτές της μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η μείωση θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης ή κατά 50, από το εύρος του 2,25%-2,5%.
Η επικείμενη μείωση των επιτοκίων προκαλεί ερωτήματα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Την τελευταία φορά που η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5% και άνοιξε τον κύκλο της χαλάρωσης, η οικονομία διολίσθησε στην ύφεση τρεις μήνες μετά.
Οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. έχει υποχωρήσει στο 17% ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
H Morgan Stanley εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση κατά 0,5%, παρά τη βελτίωση των πρόσφατων μακροοικονομικών στοιχείων, κι αυτό γιατί ανησυχεί για τη μελλοντική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και όχι για την τρέχουσα.
Από την πλευρά της η Fed δικαιολογεί την επικείμενη απόφασή της επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την εμπορική αβεβαιότητα και τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση.
Με βάση τη σύγκριση των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα 2019 και 2007, η Morgan Stanley εκτιμά ότι δύσκολα η FOMC θα θεωρήσει αρκετή τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Image

Πέραν των μακροοικονομικών επιχειρημάτων, η Morgan Stanley σημειώνει ότι με τον χώρο για μειώσεις επιτοκίων να είναι αρκετά περιορισμένος, η Fed πρέπει να «φυλάξει» τις μειώσεις για όταν θα είναι απαραίτητο.
Οπότε κάθε μείωση στον νέο κύκλο που ανοίγει, θα πρέπει να είναι σημαντική.
Πως θα συμβεί αυτό; Με μειώσεις μεγαλύτερες από αυτές που αναμένει η αγορά, ακριβώς όπως συνέβη στους κύκλους αύξησης των επιτοκίων το 2001 - 2003 και το 2007-2008.

Image
Στην έκπληξη από τη Fed ποντάρουν και οι αναλυτές της Nomura, με την ιαπωνική τράπεζα να επικεντρώνεται στην ισχύ του δολαρίου.


Image

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης