Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνονται τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Κύπρο

Αυξάνονται τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Κύπρο
ΥΠΕΣ Κύπρου: Αυξάνονται τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Κύπρο
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου με τη βοήθεια της ΕΕ προχωρεί στη δημιουργία ακόμα ενός ή δύο κέντρων υποδοχής προσφύγων χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από ενημερωτική συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι έχουν βελτιωθεί πολύ οι υποδομές για τους πρόσφυγες στην Κοφίνου, στην οποία φιλοξενούνται 330 άτομα, παρά το γεγονός ότι το κέντρο είναι δυναμικότητας 400 ατόμων.
Σίγουρα, είπε, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι αιτητές ασύλου σε κέντρα υποδοχής, αφού αυτή τη στιγμή είναι 15.000, ενώ σε άλλες 15.000 έχει δοθεί καθεστώς προστασίας και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
«Δρομολογείται και με τη βοήθεια της ΕΕ η δημιουργία ακόμα ενός ή δύο κέντρων υποδοχής με χωρητικότητα περίπου 1000 ατόμων.
Γίνεται επίσης επέκταση και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας "Πουρνάρα" και διαχωρίζεται ένα μέρος του "Πουρνάρα" για πιο ευάλωτες ομάδες.
Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης στο οποίο συμφωνούμε και με την ίδια την ΕΕ για να προχωρήσουμε», είπε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γεμίσει η Κύπρος με 30-40 κέντρα υποδοχής και να καταντήσει «αποθήκη ψυχών», παραπέμποντας στην έκφραση του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν μπορούν μικρές χώρες όπως η Κύπρος ή άλλες χώρες στα σύνορα της ΕΕ, με δύσκολες περιοχές όπως η Μ. Ανατολή να λάβουν όλο το προσφυγικό βάρος, ακόμα και των δικαιούχων», είπε.
Χρειάζεται ανέφερε ένας πιο ενεργός ρόλος της ΕΕ έτσι ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στις χώρες όπως η Συρία, από τις οποίες προέρχονται οι προσφυγικές ροές.
Πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η θέση της Κύπρου στα Συμβούλια της ΕΕ όπου μετέχει.
Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί ο κανονισμός του Δουβλίνου να φορτώνει μόνο με υποχρεώσεις τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά πρέπει να αναθεωρηθεί και να μπει και ένας μηχανισμός αυτόματης κατανομής των δικαιούχων προστασίας σε όλες της χώρες της ΕΕ και με πρωτοβουλία της ΕΕ να γίνουν περισσότερες συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες, οι οποίες αρνούνται τους υπηκόους τους.
Παράλληλα παραδέχτηκε ότι τα συστήματα της Κύπρου δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν τέτοιους αριθμούς.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν οι διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο και ότι έχει ληφθεί σειρά μέτρων σε εθνικό επίπεδο και σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου και να βελτιωθούν οι συνθήκες των χώρων υποδοχής.
Ανέφερε ακόμα ότι έχει αρχίσει ήδη η λειτουργία του Ειδικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας έτσι ώστε οι προδήλως καταχρηστικές αιτήσεις να μπορούν να εκδικάζονται για να μπορούν να γίνονται αποτελεσματικά επιστροφές των μη δικαιούχων που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης