Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: O Johnson εξυπηρετεί τα σχέδια Trump με το σκληρό Brexit - Γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές στις 31/10

Βαρουφάκης: O Johnson εξυπηρετεί τα σχέδια Trump με το σκληρό Brexit - Γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές στις 31/10
O Johnson μπορεί να καλέσει γενικές εκλογές που ίσως συμπέσουν με την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου 2019.
Ο Boris Johnson είναι ο πρώτος βρετανός πρωθυπουργός που εδώ και πολύ καιρό δεν έχει διλήμματα σχετικά με την προσέγγισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Johnson εξυπηρετεί τα σχέδια Trump με το σκληρό Brexit, θα ήταν προτιμότερο να διεξαχθούν εκλογές στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Εκτός από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ο Johnson δεν έχει καμία εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση.
Αυτά υποστηρίζει ο πρώην Έλληνας υπουργός οικονομικών και επικεφαλής στο κόμμα MeRA 25 σε άρθρο του, στο Project Synticate.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί ότι, δεδομένης της επιλογής μεταξύ της εξασφάλισης των κερδών των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης και της γραφειοκρατίας που αναμένεται να επακολουθήσει, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, θα επιλέξουν ανεπιφύλακτα την δεύτερη λύση.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρώην ΥΠΟΙΚ, κάθε πρόταση για σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία απόσυρσης που διαπραγματεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμη και εκείνες που ανήκουν στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, θα απορριφθεί.
Ο Johnson θα μπορούσε να μπει σε συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Όμως, ο Dominic Cummings, σημαντικός συνεργάτης του, αναμφίβολα θα υπενθυμίσει στον Johnson ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να εκτεθεί στο βρετανικό κοινό ως ο πρωθυπουργός που επιστρέφει "κενός" από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ελλείψει ρεαλιστικών προοπτικών μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης πριν από τις 31 Οκτωβρίου 2019, και αντιμετωπίζοντας ένα επιθετικό κοινοβούλιο που δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε επιλογή του Brexit, ο Johnson μπορεί να καλέσει γενικές εκλογές που ίσως συμπέσουν με την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου 2019.
Κάτι τέτοιο θα εξουδετερώσει ταυτόχρονα τους επαναστατημένους βουλευτές και θα παρουσιάσει στους ψηφοφόρους μια ξεκάθαρη πρόκληση:
«Τελειώστε τη διαδικασία Brexit τώρα στηρίζοντας την πολιτική μου, ή αφήστε την αγανάκτηση να συνεχίζεται κάτω από μια νέα πιθανή κυβέρνηση του Εργατικού Κινήματος υπό την ηγεσία του Jeremy Corbyn.
Στο άρθρο του, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι από το δημοψήφισμα του 2016 υπάρχει μια "εμφυλιοπολεμική" ατμόσφαιρα στη Βρετανία, η οποία έχει καταστήσει όλο και πιο αδύνατη την πιθανότητα πολιτισμένης συζήτησησης μεταξύ των Leavers (υποστηρικτές brexit) και των Remainers (υποστηρικτές παραμονής στην ΕΕ).
Ο Corbyn προσπάθησε να κρατήσει ενωμένες τις δύο πλευρές, αναζητώντας έναν αξιόλογο συμβιβασμό.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ, για να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερες δομές του μπλοκ - συμπεριλαμβανομένης μιας τελωνειακής ένωσης" είχε δηλώσει.
Αντί να επικροτήσουν τον Jeremy Corbyn για αυτή τη δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, οι αντίπαλοί του στο Εργατικό Κόμμα, μαζί με ένα φιλελεύθερο ίδρυμα που δεν είχε επαρκή πείρα για να παραδώσει όλους τους Leavers στους Nigel Farage και Johnson, τον επιτέθηκε με εξαιρετική κακή πίστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης