Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης αλλά για πόσο; - Η ευκαιρία και που θα κριθεί το στοίχημα

Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης αλλά για πόσο; - Η ευκαιρία και που θα κριθεί το στοίχημα
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως η περίοδος χάριτος κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα αναμετρηθεί με την αποτελεσματικότητα του έργου του
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι 25 ημέρες από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το πάνω χέρι έναντι του βασικού πολιτικού του αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα.
Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την 8 μονάδων εκλογική νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορά των 470.000 και πλέον ψήφων αλλά κυρίως με το τι έχει μεσολαβήσει αυτές τις 25 ημέρες.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτιμώνται θετικά.
Κινήθηκε άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης και στην πλήρωση κρίσιμων θέσεων στον κρατικό μηχανισμό, έφερε και πέρασε το πρώτο νομοσχέδιο (φορολογικό) με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή με θετικές ρυθμίσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (μείωση ΕΝΦΙΑ, βελτίωση των 120 δόσεων), ήδη «τρέχουν» άλλα δύο νομοσχέδια που δίνουν το στίγμα της κυβέρνησης ενώ το μήνυμα που καθημερινά αποστέλλεται είναι πως η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς και εντατικούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδίου της για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων.
Παράλληλα έδειξε αντανακλαστικά τόσο στην φυσική καταστροφή στην Χαλκιδική όσο και στο σεισμό στην Αττική, δείχνοντας περισσότερο ετοιμότητα και αποφασιστικότητα παρά αμηχανία και έκπληξη.
Δεν είναι και λίγα για 25 ημέρες στην εξουσία.
Ο Κ.Μητσοτάκης απέδειξε ότι ήταν προετοιμασμένος.
Αλλά αυτό που θα κρίνει την πορεία και το μέλλον του είναι η αποτελεσματικότητα του.
Κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας.
Είναι προφανές πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος.
Όχι μόνο γιατί ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί μετά την εκλογική του ήττα να βρει το βηματισμό του, το πολιτικό του στίγμα και την καλύτερη δυνατή λύση για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει αυτός ο βασικός πολιτικός εκφραστής των προοδευτικών κεντροαριστερών πολιτών αλλά και γιατί απολαμβάνει – όπως άλλωστε και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση – μια περίοδο χάριτος και ανοχής.
Είναι αυτή η περίοδος χάριτος που «συγχωρεί» τα όποια λάθη και υπερβολές του παρελθόντος.
Κανείς για παράδειγμα δεν θυμάται ή δεν ασχολείται με την καταστροφολογία και τις συνεχείς επιθέσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα (υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης μιλούσε και προειδοποιούσε για την έλευση 4ου μνημονίου), η οποία διατηρήθηκε μέχρι τελευταίας στιγμής με τις ανησυχίες περί «τρυπών» στον προϋπολογισμό από τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
Πάνω σε αυτήν την οικονομική πολιτική, η ΝΔ έστησε το πρώτο της φορολογικό νομοσχέδιο.
Και φάνηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε καμία μαύρη τρύπα, καμία καμένη γη, διότι διαφορετικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στα θετικά φορολογικά μέτρα.
Κανείς για παράδειγμα δεν ασχολείται με την προεκλογική στάση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και με τη σημερινή αντίδραση της, η οποία παραπέμπει σε μια μεγαλοπρεπή «κωλοτούμπα».
Και μπορεί η οικονομία και το Μακεδονικό να ήταν από τα θέματα που έδωσαν την εκλογική νίκη στη ΝΔ, αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει το πάνω χέρι.
Και θα το έχει για πολύ καιρό ακόμα όσο οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα προσπαθούν να αναδιοργανωθούν και οι πολίτες να αντιληφθούν που το πάει η νέα κυβέρνηση.
Αλλά, όπως δείχνει και το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, λευκή επιταγή ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει λάβει.
Και το γνωρίζει.
Όπως γνωρίζει ότι αυτή η περίοδος χάριτος κάποια στιγμή θα τελειώσει.
Και τότε θα αρχίσει να αναμετράται με την φθορά και τη δυσαρέσκεια.
Μοναδικό του όπλο το πολιτικό του σχέδιο να φέρει άμεσα και απτά αποτελέσματα, στην κοινωνία και στην οικονομία, στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο κ.Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που απολαμβάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Για αυτό και από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης του «τρέχει» για να θέσει τα θεμέλια και τους στόχους της πολιτικής του.
Διότι ξέρει ότι αν μείνει πίσω από τις εξελίξεις, η απόσταση δύσκολα καλύπτεται.
Και η βασική του πολιτική στόχευση, το κύριο στοίχημα του για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μείνει στον αέρα.
Ο αγώνας δρόμου του κ.Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του μόλις άρχισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης