Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση και έντονη μεταβλητότητα στη Wall μετά τους νέους δασμούς Trump στην Κίνα - Στο -1% από +1% ο Dow

Πτώση και έντονη μεταβλητότητα στη  Wall μετά τους νέους δασμούς Trump στην Κίνα - Στο -1% από +1% ο Dow
Ισχυρές πιέσεις και αντιστροφή τάσεων στη Wall Street μετά την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ
(upd) Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση της επιβολής νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά από τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσαν σημαντικές απώλειες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προανήγγειλε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα επιβληθεί δασμός 10% σε κινεζικά αγαθά ύψους 300 δισ. δολ.
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τους αμερικανικούς δείκτες να «σβήνουν» τα ισχυρά κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Image

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,05% στις 26.581 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,93% στις 2.952 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,79% χαμηλότερα, στις 8.111 μονάδες.
Η πορεία του δείκτη S&P 500, μόλις έγιναν οι αναρτήσεις Trump, φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί:


Οι αμερικανικοί δείκτες είχαν ανοίξει με οριακά κέρδη, μία ημέρα μετά το μίνι sell-off που πυροδότησε η δήλωση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι η χθεσινή μείωση των επιτοκίων δεν συνιστά την αρχή ενός επιθετικού κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, σημερινά αδύναμα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ βοήθησαν τους αμερικανικούς δείκτες να διευρύνουν τα αρχικά οριακά τους κέρδη, καθώς συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου διολίσθησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 50,4 μονάδες, μόλις πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητα.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ κατέγραψαν τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά μηνών, καθώς οι επενδύσεις σε ιδιωτικά έργα διολίσθησαν σε χαμηλό άνω του 1,5 έτους.
Ο Powell ξεκαθάρισε ότι η χθεσινή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη από το 2008, αποτελεί μία «προσαρμογή στο μέσο του οικονομικού κύκλου» και όχι την αρχή για έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης.
Η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν θετική, ενώ η Wall έκλεισε χθες με σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η μείωση ήταν πολιτική και όχι νομισματική απόφαση ενώ τα σημάδια κόπωσης σε αμερικανική οικονομία και εταιρίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.
Ο Dow Jones έκλεισε χθες με πτώση 333 μονάδων -η χειρότερη ημερήσια του επίδοση από τις 31 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της General Motors υποχώρησε κατά 0,5%, αν και η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, η μετοχή της Verizon σημείωσε οριακή πτώση 0,04%, αν και η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε 245.000 νέους συνδρομητές κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, έναντι των 163.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Αντίθετα σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Apple (-2,16%), καθώς είναι μία από τις εταιρείες που πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας.
Image

Επίσης, ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε μειωμένα, αλλά καλύτερα των προσδοκιών κέρδη για το τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα του Αυγούστου, ενός μήνα που δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα «φιλικός» για τη Wall Street.
Από το 1950, ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος χειρότερος μήνας για τον S&P 500.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα να αντισταθμίζουν την απογοήτευση από τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Fed.
Ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και η συμφωνία συγχώνευσης ύψους 27 δισ. δολ. του ομίλου London Stock Exchange με την εταιρία χρηματοοικονομικών πληροφοριών Refinitiv, βοήθησαν στην αντιστροφή του αρχικού αρνητικού κλίματος, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να γυρίζουν σε θετικό έδαφος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,50% κι έκλεισε στις 387,68 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη επίσης 0,50%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAΧ ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 12.253,15 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,03% στις 7.584,87 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 5.557,41 μονάδες.

Image

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 21.566,91 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε παρά τη διολίσθηση της στερλίνας σε χαμηλά 30 μηνών, εν μέσω αδιεξόδου στο Brexit.
Η στερλίνα δέχεται πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο και τις νέες ανησυχίες ότι η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
Σημειώνεται ότι λίρα έχει χάσει πάνω από το 4% της αξίας της τον Ιούλιο, αφού ο νέος πρωθυπουργός Boris Johnson δεσμεύθηκε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς μια μεταβατική συμφωνία.
Ισχυρή πτώση 1,1% κατέγραψε ο ευρωπαϊκός κλάδος πρώτων υλών, δεχόμενος πιέσεις από τη μετοχή της Tenaris, που σημείωσε «βουτιά» άνω του 4%, λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Από την άλλη, η μετοχή της Barclays σημείωσε άνοδο 1,2%, καθώς η βρετανική τράπεζα κατέγραψε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2019.
Η μετοχή της Societe Generale κατέγραψε «άλμα» άνω του 5,8%, καθώς, μολονότι τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας κατέγραψαν πτώση 14%, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Ισχυρή άνοδο 3,3% κατέγραψε η μετοχή της Standard Chartered, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το α’ εξάμηνο του 2018
«Βουτιά» σχεδόν 5% σημείωσε η μετοχή της Shell, καθώς τα κέρδη της ολλανδικής εταιρείας υποχώρησαν σε χαμηλά άνω των δύο ετών.
Τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών παρέμειναν, πάντως, περιορισμένα μετά από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω πτώση τον Ιούλιο του 2019, με τον σχετικό ΡΜΙ να διαμορφώνεται στις 46,5 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012- έναντι των 47,6 μονάδων του προηγούμενου μήνα, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Στη Γερμανία, η δραστηριότητα του κλάδου κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών.

Απώλειες στις αγορές της Ασίας στον απόηχο Fed και εμπορικών συνομιλιών

Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης της Fed, καθώς και της ολοκλήρωσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 2.908,77 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,63% στις 0.268,05 μονάδες.
Νωρίτερα, οι Caixin και Markit δημοσίευσαν τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του κινεζικού μεταποιητικού κλάδου για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε άνοδος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες, έναντι των 49,4 μονάδων του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 49,6 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,76% στις 27.565,70 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,85% και τις 10.731,75 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,36% στις 2.107,34 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -0,35% και τις 6.788,90 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε οριακή άνοδο 0,09% στις 21.540,99 μονάδες, καθώς οι μετοχές των TDK και Nintendo έκλεισαν στο +7,8% και +3,3% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Mitsubishi UFJ έκλεισε με άνοδος 2,8%.
Η άνοδος στην Ιαπωνία ήρθε παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε τον Ιούλιο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, έναντι 49,3 μονάδων τον Ιούνιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο στις 49,6 μονάδες.
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, ενώ οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο στην Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης