Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Κανείς δεν θέλει τη ΔΕΗ, είναι στο χείλος της καταστροφής - Οι αυξήσεις δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Χατζηδάκης: Κανείς δεν θέλει τη ΔΕΗ, είναι στο χείλος της καταστροφής - Οι αυξήσεις δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είπε ο κ.Χατζηδάκης
Την θέση ότι κανένας δεν θέλει να πάρει τη ΔΕΗ γιατί είναι στο χείλος της καταστροφής διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε την χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης.
«Τη χειρότερη ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ του Σαμαρά.
Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκανε την χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, την δωρεάν ιδιωτικοποίηση.
Θα περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα τραγικά χάλια που μας κληρονόμησε, να έχει μία μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόταση της κυβέρνησης.
«Έχουμε παρουσιάσει ένα πολυπαραγοντικό σχέδιο το οποίο έχει δύο βασικές συνιστώσες, σωτηρία της ΔΕΗ με ενέσεις ρευστότητας και κάποιες παρεμβάσεις εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης της επιχείρησης» είπε ο κ.Χατζηδάκης.
Όπως είπε «θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τα πάνω αλλά αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό στην τσέπη του καταναλωτή».
«Στο επίπεδο της εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ μιλάμε για μέτρα όπως το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων που μας κοστίζει ακριβότερα από το αν ήταν κλειστές.
Θα πρέπει να πάμε σε μία σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με ένα παράλληλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων.
Θα είναι στοχευμένες, θα αφορούν εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που στο νέο πλάνο της εταιρείας δεν θα είναι αναγκαίοι για την επιχείρηση» τόνισε ο κ.Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας πως η πρόταση προβλέπει και «μία μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ όπως έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
«Με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, θα μπορέσει να εισπράξει και η ΔΕΗ ένα ποσό με το οποίο θα μπορέσει να απομειώσει το χρέος της.
Η κυβέρνηση για να στηρίξει τη ΔΕΗ και την ρευστότητά της, έρχεται και καταργεί τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της.
Η ΔΕΗ έχασε 600 εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια.
Μιας και ήταν πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ, θα περίμενα να πουν μία κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη που έκανε δεκτό το αίτημά τους.
Το μεγάλο μου άγχος είναι να μείνει η επιχείρηση όρθια και να προχωρήσει μπροστά.
Πρέπει η ΔΕΗ να μείνει όρθια και δεν μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν με μαγικές συνταγές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και μίλησε για δύο ημερομηνίες ορόσημα για την εταιρεία, τις 24 Σεπτεμβρίου που βγαίνει η έκθεση του ορκωτού εκτιμητή και την 31η Οκτωβρίου που θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία με την ΕΕ για τα μέτρα εξυγίανσης.

Οι προτεραιότητες του επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσση - Επιστροφή στις αγορές, αναδιάρθρωση, πράσινη ανάπτυξη

Το βαρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, πρώην στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ ξεκινούν από την αντιστροφή των ζημιογόνων αποτελεσμάτων και φθάνουν μέχρι την στροφή της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χωράς προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν τομέα όπου - παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ευρώπης - η ΔΕΗ παρουσιάζει πενιχρά αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ κατέχει σήμερα μόλις το 2,9% της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχοντας εγκαταστήσει αιολικά μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταικά συστήματα μόλις 153 MW, την ώρα που όλες οι μεγάλες αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ευρώπης έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους εδώ και χρόνια περιορίζοντας δραστικά την ανθρακική παραγωγή τους.
Η στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ προδιαγράφηκε ήδη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μίλησε για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και διατήρηση της ιδιοκτησίας των υδροηλεκτρικών της που θα αποτελέσουν το μεγάλο asset της νέας εποχής για τη ΔΕΗ.
Εξάλλου η στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ περιλαμβανόταν και στο business plan της Mc Kinsey που προέβλεπε την ανάπτυξη 2 – 2,5 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 – 2035 και αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ από 3% σε 10% μέχρι το 2022.
Άλλωστε ακόμη και το βιογραφικό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ προϊδεάζει για τη στροφή προς τις ΑΠΕ, καθώς ο κ. Στάσσης από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

Ενίσχυση ρευστότητας

Μία αποστολή που ασφαλώς και έχει προτεραιότητα η νέα δίοκηση, είναι η επιστροφή της ΔΕΗ στις αγορές, πράγμα στο οποίο δεν πέτυχε η προηγούμενη δίοκηση.
Για να γίνει αυτό και να ενισχύσει η ΔΕΗ την κεφαλαιακή της διάρθρωση θα πρέπει να υπάρξει ένα ρεαλιστικο σχέδιο της νεάς δίοκησης, αλλά εκ των πραγμάτων το προφίλ του νέου μανάτζερ αλλάζει εκ βάθρων την εικόνα της γερασμένης διοικητικά ΔΕΗ, που μέχρι τώρα ξέραμε.
Αν η ΔΕΗ επιτύχει να εκδόσει όμολογο εκμεταλλευόμενη τα ελκυστικά επιτόκια και την υπερβάλλουσα ρευστότητα που δημιουργεί η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση που είναι εξίσου σημαντική με την δομική.
Πριν απ’ όλα θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 2,7 δις ευρώ.
Εξάλλου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δικτύων, που έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογηθεί και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχυθεί η ΔΕΗ με κεφάλαια αλλά και να δρομολογηθούν επενδύσεις για τους έξυπνους μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα που φθάνουν και το 1,5 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο πρόβλημα της επιστροφής των ΥΚΩ του 2011, τα οποία σύμφωνα με τη ΡΑΕ ανέρχονται σε 190 εκατ. ευρώ, αν και η ΔΕΗ θα επιθυμούσε να λάβει 350 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ ήδη έχει σχετική σύμβαση με την κοινοπραξία υπό την Qualco, η οποία ανανεώθηκε.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκε σύμβαση διάρκειας 30 μήνες στο πλαίσιο της οποίας η αμοιβή της εταιρίας συναρτάται με τις οφειλές που αυτή θα ανακτήσει με τον στόχο εισπράξεων να έχει τεθεί στα 170 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η ΔΕΗ προχωρεί στο πρόγραμμα τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο αναμένεται να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος Αυγούστου.
Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά οφειλές της τάξης του 1,5 δις ευρώ και η ΔΕΗ αναμένεται  να εισπράξει άμεσα περίπου 300 εκατ. ευρώ και θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να χειριστεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος.  

Το σχέδιο εξυγίανσης

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ οριακά καλύπτει την μαύρη τρύπα 1 δισ και απέχει από την κάλυψη κεφαλαίου 2 δισ
Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις προτεινόμενες λύσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια.
Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις δεν είναι λύσεις, είναι «προσωρινά μερεμέτια» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ΔΕΗ στην ουσία του.
Ποια είναι τα δεδομένα απέναντι στις εξαγγελθείσες λύσεις.

1) Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ υποχρεωτικά πρέπει να επισπευστεί ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ περί τα 450 εκατ.

Η Pimco έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταβάλλει τα 450 εκατ ευρώ.
Η τιτλοποίηση που ισοδυναμεί με ρευστότητα είναι υποχρεωτική.

2) Από την πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας περίπου 30% με 40% η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να αντλήσει άνω των 100 με 110 εκατ ευρώ

Με βάση τα EBITDA του ΔΕΔΔΗΕ η συνολική αποτίμηση κινείται μεταξύ 130 με 150 εκατ και συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου, για το 40% το μέγιστο που θα μπορούσε να προσφέρει ένας επενδυτής είναι 100 με 110 εκατ ευρώ.

3) Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν μπορούν να καταργηθούν

Το μοντέλο αυτό (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την υποχρέωση να πουλάει ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Στην Ελλάδα τα ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και επιβάλλουν στην ΔΕΗ να πουλάει με τιμή εκκίνησης στο κόστος παραγωγής συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Commission θα αντιδράσει και θα μπλοκάρει σχέδια κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με βάση καλά ενημερωμένες πηγές.

4)Για τα ΥΚΩ δηλαδή Υπηρεσίες Κοινής ωφέλειας επίσης δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές αλλαγές κυρίως γιατί συνδέονται έμμεσα με την τιτλοποίηση.
Εάν υπάρξουν αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα πρέπει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισεκ. να επαναξιολογηθεί εκ του μηδενός καθώς αλλάζουν οι μελλοντικές παραδοχές που σχετίζονται με την τιτλοποίηση.

Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 600 εκατ ευρώ ενώ χρειάζεται για να καλύψει την μαύρη τρύπα 1 δισεκ. το ελάχιστο και μέγιστο 2 δισεκ. ευρώ.

Ποιες είναι οι λύσεις;

Οι λύσεις είναι δύο όχι πολλές
1) Ξεπούλημα ασημικών, η ΔΕΗ για να πουλήσει τις τοξικές λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να αυξήσει την περίμετρο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων και να συμπεριλάβει και 3-4 υδροηλεκτικές μονάδες.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Θα ήταν λάθος αυτή η επιλογή.
2) Να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15% κατ΄ ελάχιστο με ένα διαστρωματικό μοντέλο ώστε οι σταθερά συνεπείς να μην πληρώσουν για τα λάθη του παρελθόντος.
Η λύση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μεριδίων της ΔΕΗ που ωστόσο νομοτελειακά δεν μπορεί να αποτραπεί, η εξέλιξη αυτή, λόγω δέσμευσης στην Commission.
3) Μια άλλη λύση θα ήταν αναδιάρθρωση δανείων και νέος δανεισμός σενάριο που πρέπει να αποκλειστεί καθώς καμία τράπεζα δεν εξετάζει καν… το ενδεχόμενο να αναδιαρθρώσει τα δάνεια προς την ΔΕΗ.

Υποσημείωση

Ο όμιλος της ΔΕΗ με 14 δισκ. ενεργητικό και 3,9 δισ κεφάλαια έχει 16.700 εργαζόμενους και 10.000 φθάνουν σε επίπεδο ομίλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης