Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο Fed, στο +0,53% ο DAX - Στήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο Fed, στο +0,53% ο DAX - Στήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,50% κι έκλεισε στις 387,68 μονάδες
Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα (1/8/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα να αντισταθμίζουν την απογοήτευση από τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.

Image

Ο Powell δήλωσε ότι η χθεσινή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη από το 2008, δεν συνιστά την αρχή ενός επιθετικού κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν θετική, ενώ η Wall Street έκλεισε χθες με σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η μείωση ήταν πολιτική και όχι νομισματική απόφαση ενώ τα σημάδια κόπωσης σε αμερικανική οικονομία και εταιρίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.
Ωστόσο, ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και η συμφωνία συγχώνευσης ύψους 27 δισ. δολ. του ομίλου London Stock Exchange με την εταιρία χρηματοοικονομικών πληροφοριών Refinitiv, βοήθησαν στην αντιστροφή του αρχικού αρνητικού κλίματος, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να γυρίζουν σε θετικό έδαφος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,50% κι έκλεισε στις 387,68 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη επίσης 0,50%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAΧ ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 12.253,15 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,03% στις 7.584,87 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 5.557,41 μονάδες.

Image
Image
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 21.566,91 μονάδες.

Image

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε παρά τη διολίσθηση της στερλίνας σε χαμηλά 30 μηνών, εν μέσω αδιεξόδου στο Brexit.
Η στερλίνα δέχεται πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο και τις νέες ανησυχίες ότι η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
Σημειώνεται ότι λίρα έχει χάσει πάνω από το 4% της αξίας της τον Ιούλιο, αφού ο νέος πρωθυπουργός Boris Johnson δεσμεύθηκε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς μια μεταβατική συμφωνία.
Ισχυρή πτώση 1,1% κατέγραψε ο ευρωπαϊκός κλάδος πρώτων υλών, δεχόμενος πιέσεις από τη μετοχή της Tenaris, που σημείωσε «βουτιά» άνω του 4%, λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Από την άλλη, η μετοχή της Barclays σημείωσε άνοδο 1,2%, καθώς η βρετανική τράπεζα κατέγραψε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2019.
Η μετοχή της Societe Generale κατέγραψε «άλμα» άνω του 5,8%, καθώς, μολονότι τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας κατέγραψαν πτώση 14%, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Ισχυρή άνοδο 3,3% κατέγραψε η μετοχή της Standard Chartered, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το α’ εξάμηνο του 2018
«Βουτιά» σχεδόν 5% σημείωσε η μετοχή της Shell, καθώς τα κέρδη της ολλανδικής εταιρείας υποχώρησαν σε χαμηλά άνω των δύο ετών.
Τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών παρέμειναν, πάντως, περιορισμένα μετά από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω πτώση τον Ιούλιο του 2019, με τον σχετικό ΡΜΙ να διαμορφώνεται στις 46,5 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012- έναντι των 47,6 μονάδων του προηγούμενου μήνα, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Στη Γερμανία, η δραστηριότητα του κλάδου κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης