Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Xi Jinping στην Ταϊβάν - Θα επιβλέψει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις

tags :
Μήνυμα Xi Jinping στην Ταϊβάν - Θα επιβλέψει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις
Προκλητική και συμβολική κίνησης Xi Jinping - Προγραμματίζει επίσκεψη στο κέντρο διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με αφορμή την ετήσια άσκηση που λαμβάνει χώρα σε ύδατα κοντά στην Ταϊβάν
Σε αυτό που θα ήταν σίγουρα μια εξαιρετικά προκλητική και συμβολική κίνηση, αναφορές κάνουν λόγο ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προγραμματίζει  επίσκεψη στο κέντρο διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με αφορμή την ετήσια άσκηση που λαμβάνει χώρα σε ύδατα κοντά στην Ταϊβάν.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου έχουν σχεδιαστεί ως απάντηση στην Ταϊβάν, ιδίως μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ πώλησης όπλων στη νησιωτική χώρα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ασκήσεις «θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ως προειδοποίηση προς τους αποσχιστές της Ταϊβάν».
Οι ασκήσεις περιγράφηκαν επίσης ως «μεγάλης κλίμακας» που πιθανόν αφορούσε και τα πέντε στρατιωτικά τμήματα του στρατού της Κίνας.
Το Πεκίνο κήρυξε έκταση των υδάτων στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ και της επαρχίας Fujian λόγω στρατιωτικής δραστηριότητας μπροστά από τις ασκήσεις.
Τέτοιες ασκήσεις «νησιωτικής περισυλλογής», όπως τις πρόσφατα χαρακτήρισαν οι Κίνας, αφορούσαν τον PLA που έστελνε συχνές περιπολίες καθώς και πολεμικά πλοία στα γύρω ύδατα, ακόμη και όταν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αύξησαν επίσης τις δικές τους ασκήσεις «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στην περιοχή.
Η Ταϊβάν, από την πλευρά της, πρόσφατα προχώρησε στις δικές τις στρατιωτικές ασκήσεις  για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της - μια απαίτηση που επί μακρόν ενεργά αντιτίθεται η Κίνα.
Οι ασκήσεις της Ταϊβάν ολοκληρώθηκαν χθες, ακριβώς όταν ξεκίνησε η άσκηση PLA.
«Ο εθνικός στρατός συνεχίζει να ενισχύει την βασική αμυντική του ικανότητα και είναι σίγουρα σίγουρος και ικανός να υπερασπιστεί την ασφάλεια του έθνους», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Αμύνης της Ταϊβάν.
Το South China Morning Post περιέγραψε μια όλο και περισσότερο επικίνδυνη κατάσταση, καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να επιδεικνύουν τη στρατιωτική τους δύναμη.
Μια επίσκεψη στο θέατρο ασκήσεων του PLA κοντά στην Ταϊβάν από τον Πρόεδρο Xi θα στείλει χωρίς αμφιβολία ένα ηχηρό και σταθερό μήνυμα τόσο προς το νησί όσο και για τους Αμερικανούς υποστηρικτές του σε μια ευαίσθητη στιγμή που οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας έχουν ήδη καταρρεύσει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης