Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί 10% σε κινεζικά προϊοντα αξίας 300 δισ. δολαρίων από 01/09 - Τι απαντά το Πεκίνο

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί 10% σε κινεζικά προϊοντα αξίας 300 δισ. δολαρίων από 01/09 -  Τι απαντά το Πεκίνο
Ανακοίνωση μέσω Twitter από τον Donald Trump - Βουτιά για την αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να υποχωρεί άνω του 1%
(upd3) Τέλος στην ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας όσον αφορά την μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση έβαλε χθες Πέμπτη 1/8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μέσω του Twitter προανήγγειλε την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως η επιβολή δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο η Κίνα θα προχωρήσει και εκείνη από την πλευρά της σε αντίποινα.
Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον κάνει πράξη τις απειλές της, τότε και αυτή θα προχωρήσει σε αντίμετρα προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα της
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Trump υποστήριξε πως οι νέοι αυτοί δασμοί δεν αφορούν τα προϊόντα στα οποία έχουν, ήδη, επιβληθεί δασμοί 25% ενώ ξεκαθάρισε λίγες ώρες αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι νέοι δασμοί θα διαρκέσουν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά «εάν η Κίνα δεν συμμορφωθεί», τότε μπορεί να ξεπεράσουν και το 24%!
«Οι αντιπρόσωποί μας επέστρεψαν από την Κίνα, όπου είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες για την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας.
Νομίζαμε ότι είχαμε συμφωνία με την Κίνα πριν από τρεις μήνες αλλά δυστυχώς η Κίνα αποφάσισε ότι θέλει να την επαναδιαπραγματευθεί.
Πρόσφατα η Κίνα αποφάσισε να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αλλά τελικά δεν το έπραξε.
Επιπρόσθετα ο φίλος μου ο πρόεδρος Xi είπε ότι θα σταματήσει η πώληση Fentanyl στις ΗΠΑ.
Αυτό δεν συνέβη ποτέ και πολλοί Αμερικανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και … κατά τη διάρκειά τους οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν, την 1η Σεπτεμβρίου, έναν πρόσθετο δασμό 10% σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολαρίων.
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα αξίας 250 δις. δολαρίων στα οποία έχει επιβληθεί δασμός 25%.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας και νοιώθω ότι το μέλλον των δύο χωρών θα είναι φωτεινό» ανέφερε στις αναρτήσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Image
Wang Yi (ΥΠΕΞ Κίνας): Οι νέοι δασμοί δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο

Στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για την επιβολή νέων δασμών ύψους 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δις δολαρίων αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιβολή νέων δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου των Κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας που γίνεται στην Ταϊλάνδη, ο Κινέζος  ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι με το να βάζουν δασμούς οι ΗΠΑ σε παραδοσιακά κινέζικα προϊόντα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να επιλυθούν οι εμπορικές διαφορές των δύο κρατών.

ΥΠΕΞ Κίνας: Θα ανταποδώσουμε εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων

Σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό και ότι θα ανταποδώσει εάν πράγματι ο πρόεδρος Trump υλοποιήσει την απειλή του για την επιβολή δασμών ύψους 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δις ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Σε δηλώσεις του η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying είπε πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ούτε χιλιοστό στις πιέσεις της Ουάσινγκτον.
«Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή αυτών των κυρώσεων, τότε η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα της» υποστήριξε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία πίεση, κανένας εκφοβισμός και κανένας εκβιασμός.
«Στα μέγιστα ζητήματα αρχής δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υπαναχώρηση.
Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν τις ψευδαισθήσεις τους και θα επιστρέψουν στο σωστό δρόμο των διαπραγματεύσεων που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και ισότητα» τόνισε η Hua Chunying.

Επίθεση Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) σε Κίνα: Υπονομεύσατε με την κακή συμπεριφορά σας για δεκαετίες το ελεύθερο εμπόριο

Δριμεία επίθεση στην Κίνα για τη στάση της στο εμπόριο εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo και ενώ εξελίσσεται ένας ακόμα γύρος έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κρατών, ύστερα από τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου Trump ότι προτίθεται να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δις δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.
«Δεκαετίες κακής συμπεριφοράς από την Κίνα είχαν ως αποτέλεσμα  να προκληθούν εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο.
Εμείς θέλουμε ένα ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και όχι ένα εμπόριο που υπονομεύει τον ανταγωνισμό»  υπογράμμισε ο Pompeo μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και μεγάλων δυνάμεων.
«Για δεκαετίες η Κίνα εκμεταλλευόταν το εμπόριο.
Είναι ώρα πλέον αυτό να σταματήσει.
Ο πρόεδρος Trump είπε ότι πρόκειται να το διορθώσει αυτό.
Και για να το διορθώσει, χρειάζεται αποφασιστικότητα.
Αυτό είδατε χθες» είπε ο Pompeo αναφερόμενος στην απόφαση του Trump να προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών απέναντι στην Κίνα.
Ερωτηθείς για το εάν η εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο Pompeo είπε ότι έχουν υπάρξει επιπλοκές λόγω της κακής συμπεριφοράς της Κίνας εδώ και δεκαετίες.

Ο αντίκτυπος στις αγορές

Το καθ' όλα εντυπωσιακό είναι ότι οι αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου ήταν αρκετές ώστε να οδηγήσουν σε αρνητική στροφή τους δείκτες της Wall Street, σε πτώση του δολαρίου αλλά και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και το πετρέλαιο με το Brent να υποχωρεί άνω του 6% και το αμερικανικό αργό άνω του 7%.
Σημειώνεται ότι ο Dow Jones υποχώρησε άνω του 1%, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί γι' αυτήν την πορεία, καθώς «την περίμενε» εξαιτίας των ανακοινώσεών του.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διολίσθησε στο 1,89% δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016!


Πρώτη ενημέρωση, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019, 20.31 μμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης