Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Οι αγορές έδωσαν ένα σκληρό μάθημα στη Fed – «Καμπανάκι» και για ΕΚΤ

tags :
El-Erian: Οι αγορές έδωσαν ένα σκληρό μάθημα στη Fed – «Καμπανάκι» και για ΕΚΤ
Η Fed υπέκυψε στις αγορές και εκείνες την τιμώρησαν – Το ίδιο μπορεί να πάθει και η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2019
Για ένα αρκετά σκληρό μάθημα που έδωσαν οι αγορές στη Fed κάνει λόγο σε άρθρο του στο Bloomberg, ο Mohamed El-Erian.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο η Fed θεωρούσε ότι η τελευταία συνεδρίασή της (30-31/7/2019) θα ήταν μία εύκολη υπόθεση και δεν θα προκαλούσε κάποιο… δράμα με την απόφασή της να μειώσει τα επιτόκια.
Όντως στην αρχή οι αγορές αντέδρασαν με μεγάλη ψυχραιμία, αλλά αυτό έδωσε στη θέση του σε ένα sell-off με αποτέλεσμα οι δείκτες της Wall Street να υποχωρήσουν άνω του 1%.
Αυτή η πορεία αποδεικνύει την έντονη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των αγορών και της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου και φυσικά τις πολιτικές επιπλοκές της όλης υπόθεσης.
Οι αξιωματούχοι της Fed δικαιολόγησαν τη μείωση λέγοντας ότι υπάρχει αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία και ο πληθωρισμός είναι στάσιμος.
Υποψιάζομαι ότι πίστεψαν πως αυτά τα επιχειρήματα θα απαντούσαν στα ερωτήματα των οικονομολόγων για ποιον ακριβώς λόγο προχωρούν σε μείωση επιτοκίων.
Η πρώτη αιτία για τη στροφή U της αγοράς ήταν η δήλωση του Jerome Powell ότι η μείωση δεν ήταν η αρχή μίας συνεχιζόμενης τάσης, αλλά γίνεται στα πλαίσια της «προσαρμογής στο μέσο του οικονομικού κύκλου».
Επιπρόσθετα υπήρξε και η ανακοίνωση ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς δύο μέλη της διοίκησης της Fed διαφώνησαν με τη μείωση επιτοκίων.
Ως εκ τούτου ούτε οι αγορές ούτε οι επενδυτές άκουσαν με χαρά τις αιτιάσεις της Fed και σαφώς επηρέασε αρνητικά η ολοκλήρωση του προγράμματος μείωσης του ισολογισμού της τράπεζας δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Αυτό θα σημάνει μείωση της ρευστότητας που υπάρχει σε ορισμένες αγορές.
Η πορεία των αγορών θα ενισχύσει το επιχείρημα ότι η Fed θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.
Ανάλογη αντιμετώπιση θα έχει, το πιθανότερο και η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές βρίσκονται πιο μπροστά από τις κεντρικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα το να υποκύπτουν οι κεντρικές τράπεζες στις πιέσεις των αγορών δεν είναι ένα καλό μήνυμα, καθώς διακινδυνεύουν να ξεμείνουν από «πυρομαχικά» εάν υπάρξει μία νέα οικονομική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης