Τελευταία Νέα
Speculator

Ακριβότερη η έξοδος από το χρηματιστήριο

Ακριβότερη η έξοδος από το χρηματιστήριο
Ποιες εισηγμένες είναι ένα βήμα πριν τη διαγραφή
Στο παρελθόν αποχώρησαν μέσω δημόσιων προτάσεων αρκετές εταιρείες σε χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαιά τους.
Η βελτίωση των αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο καθιστά πλέον λιγότερο ελκυστική την αποχώρηση άλλων  εταιρειών από το χρηματιστηριακό ταμπλό  αφού οι βασικοί μέτοχοι ή οι υποψήφιοι αγοραστές θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μέχρι σήμερα, εταιρείες έφευγαν  ενώ κάποιες ακόμη αναμένεται να φύγουν με χαμηλά τιμήματα που πολλές φορές είχαν προκαλέσει την αντίδραση επενδυτών και αναλυτών.
Σύντομα πρόκειται να αποχωρήσει η FG Europe για την οποία υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σε ότι αφορά  το τίμημα της δημόσιας πρότασης.
Η δημόσια πρόταση έχει ουσιαστικά πετύχει και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται.
Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο διαγράφηκαν από το ταμπλό του Χ.Α. οι μετοχές τωνö  ΚρητώνΑρτος, Ντρουκφάρμπεν, Υγεία και Μινωικές Γραμμές.
Κανάκης και Σφακιανάκης αναμένεται και αυτές να αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα και το ίδιο θα γίνει με τις κοινές και τις προνομιούχες μετοχές της Τιτάν, μετά και την ολοκλήρωση της εισαγωγής της Titan Cement στο Euronext με παράλληλη διαπραγμάτευση στην Αθήνα.
Η Ελτράκ έχει εξαγοραστεί και η αγορά περιμένει τη δημόσια πρόταση που μάλλον θα γίνει και αυτή σε τίμημα χαμηλό.
Η εισηγμένη αποτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση σύμφωνα με τον ισολογισμό 2018 να είναι στα 54,7 εκατ. ευρώ ενώ  ο καθαρός δανεισμός της ανέρχεται  στα 15,7 εκατ.ευρώ.
Τα EBITDA διαμορφωνόταν στα 9,7 εκατ. ευρώ (EV/EBITDA 6,2x).
Η αγορά επίσης περιμένει τις εξελίξεις στο θέμα της Σελόντα και της Νηρεύς προκειμένου να μεταβιβασθούν οι μονάδες και να ολοκληρωθεί η πώληση των εταιρειών που ανήκουν στις τράπεζες.
Με τη Σελόντα συνδέεται και η Περσεύς . Επομένως  δεν αποκλείεται η πλευρά του ομίλου Κυριακού να θελήσει να αποχωρήσει από την εταιρεία καθώς πλέον δεν υπάρχει και μεγάλη συνάφεια με τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου.   
Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου θα δείξουν πλέον και τις αντοχές των εισηγμένων, αφού παραδοσιακά υπάρχουν εταιρείες που δυσκολεύονται είτε να δημοσιεύσουν, είτε να συνεχίσουν τη δραστηριότητα.
Εκτός διαπραγμάτευσης παραμένουν FF Group, Creta Farms και ΓΕΔ.
Η λίστα με τις μετοχές που είναι σε αναστολή περιλαμβάνει 16 εισηγμένες εταιρείες και θα αποτελέσει έκπληξη αν μπορέσουν να «επανενταχθούν» περισσότερες από δύο.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης