Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι τραπεζίτες δεν θα φοβούνται να υπογράψουν για κούρεμα δανείων

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι τραπεζίτες δεν θα φοβούνται να υπογράψουν για κούρεμα δανείων
Ante Portas η νέα ρύθμιση
«Αν δεν αρχίσουν να βάζουν υπογραφές οι τραπεζίτες για ρυθμίσεις δανείων, τότε η οικονομία  θα βαλτώσει.»
Με τη φράση αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις  Γεωργιάδης  άνοιξε τη συζήτηση για  ένα από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και παράλληλα έθεσε θέμα αλλαγής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό  δημοσίευμα του bankingnews, για κούρεμα  του κεφαλαίου με νέα νομοθετική  ρύθμιση.
Ανέφερε  ότι το προηγούμενο μοντέλο δεν λειτούργησε και διευκρίνισε ότι δεν θέλει να κάνει κριτική καθώς μόλις 50 εταιρείες έφθασαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τον   εξωδικαστικό  μηχανισμό  ρύθμισης οφειλών.
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθενται ζήτημα ποινικής ασυλίας για τους τραπεζίτες και διευκρίνισε πώς αυτό αποτελεί μία άστοχη και ατυχής έκφραση που δημιούργησε μία στρεβλή  εντύπωση, επισημαίνοντας πως  δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν.
"Αυτό που θα προσπαθήσουμε  να κάνουμε είναι να υπάρχει προστασία από κακόβουλες  καταγγελίες  προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων  εκ μέρους των τραπεζών για το κούρεμα ή τη  διαγραφή  δανείων", τόνισε.
Γίνονται  συναντήσεις  με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και από την πλευρά  του υπουργείου συμμετέχει ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κ.  Φώτης Κουρμούσης.
Το μείζον  πρόβλημα  σύμφωνα  με τον κ.Γεωργιάδη είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να δοθεί μια μικρή βοήθεια ώστε οι επιχειρήσεις  να γίνουν βιώσιμες.
Εν των μεταξύ η πολιτική  ηγεσία  του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα προωθήσει το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις το οποίο θα στηρίζεται  στο αρχικό σχέδιο του πρώην  αντιπροέδρου  και υπουργού κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Η καθυστέρηση του νομοσχεδίου  οφείλονταν  στις παρατηρήσεις  της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής  Τράπεζας  η οποία ζήτησε  αλλαγές αναφορικά  με τον επόπτη που θα ελέγχει την κατηγορία  των μικροπιστώσεων. Να σημειωθεί  ότι  σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες  υπάρχουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά  εργαλεία.    

Ο στόχος της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ

Στα 5 δις ευρώ ανέρχεεται ο ετήσιος στόχος  απορροφητικότητας της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ.
Για αγώνα δρόμου έκανε  λόγο, ο αρμόδιος υφυπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.
Τόνισε  ότι μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί – δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δις. του προγράμματος (εκτός του προγράμματος των αγροτών ), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%.
«Δεν θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δις. ευρώ ετησίως (σ.σ.για να πιαστεί ο στόχος)".
Ο στόχος είναι δύσκολος.
Και προκειμένου να επιτευχθεί πρέπει να διπλασιαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης  και συγχρόνως να αυξηθεί η μόχλευση των προς διάθεση πόρων δηλαδή του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, έως ότου  υπάρξει  προσέκλυση ξένων επενδύσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης