Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρώτο τεστ για την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το πανεπιστημιακό άσυλο

Πρώτο τεστ για την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το πανεπιστημιακό άσυλο
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής προσανατολίζεται να στηρίξει την επίμαχη διάταξη
Μία από τις κορυφαίες προεκλογικές της δεσμεύσεις υλοποιεί η κυβέρνηση, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ να δηλώνει ότι θα μπει τέλος στη βία και στην ανομία.
Οι ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πάντως να υποστηρίζει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο επαρκεί για να αντιμετωπίσει περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια.
Στο πλαίσιο αυτό, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στο εν λόγω ζήτημα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μένει να δούμε αν είναι οριστική η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο ή αν και κατά πόσο θα μείνει σε κοινό βηματισμό με τις μικροομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που είναι και οι μόνοι που κινητοποιούνται το τελευταίο διάστημα σε διαδηλώσεις βέβαια, χωρίς μαζικότητα.
Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αρνητικές με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα διαταράξει την ακαδημαϊκή ειρήνη.
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής προσανατολίζεται να στηρίξει την επίμαχη διάταξη η οποία, όπως όλα δείχνουν  έχει την καθολική αποδοχή των αρμόδιων φορέων, δηλαδή, των πρυτάνεων, των φοιτητών, των διοικητικών υπαλλήλων και φυσικά των γονέων.
Το διυπουργικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και το πανεπιστημιακό άσυλο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Δευτέρα και την Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια την Πέμπτη, στις 8 Αυγούστου.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να προχωρά σε μια σειρά νομοθετικών βελτιώσεων προκειμένου να καλλιεργήσει πνεύμα συναίνεσης και να επιτύχει την στήριξη, όσο το δυνατόν, από περισσότερα κόμματα καθώς είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και απαιτείται πολιτική συναίνεση.
Στις βασικότερες αλλαγές που προωθεί ο κ. Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται  η κατάργηση της διάταξης που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη 5ετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο σε ότι αφορά τους υποψηφίους για τη θέση του υπηρεσιακού γραμματέα.
Επίσης, σε ότι αφορά την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων, μειώνεται το ποσοστό μοριοδότησης αναφορικά με τη συνέντευξη από 50% σε 40%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι καταργείται η δυνατότητα να τοποθετείται επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων, μετακλητός,ο οποίος πλέον, θα προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο και όχι από τον ιδιωτικό τομέα.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, λίγες ημέρες πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για ολιγοήμερες διακοπές.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης