Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μειώσεις επιτοκίων της FED δεν απέδωσαν, το QE της ΕΚΤ θα έχει οριακό αντίκτυπο

tags :
Οι μειώσεις επιτοκίων της FED δεν απέδωσαν, το QE της ΕΚΤ θα έχει οριακό αντίκτυπο
Η περίπτωση της FED και της ΕΚΤ προσεχώς θα μας αποδείξουν ότι ούτε η ποσοτική χαλάρωση φθάνει για να συντηρηθούν αναίτια υψηλά οι ακραίες αποτιμήσεις των μετοχών και ομολόγων.
Η απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια παρέμβασης του δολαρίου κατά 0,25% στην ζώνη του 2% με 2,25% δεν απέδωσε.
Οι αγορές και ειδικά η Wall όχι μόνο είχαν προεξοφλήσει την κίνηση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας FED αλλά διόρθωσαν.
Η μείωση των επιτοκίων παρέμβασης από την FED δεν είχε οικονομικά κίνητρα αλλά μόνο πολιτικά.
Άσκησε πιέσεις ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος στον Pοwell τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμώντας ότι με χαμηλότερα επιτόκια
1)Θα συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στις αγορές και ειδικά στην Wall Street
2)Θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στην στρατηγική δασμών στην Κίνα
3)Θα μειωθούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Ήδη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 1,89% έναντι 2,05% του ελληνικού 10ετούς.
Το αποτέλεσμα λοιπόν μετά από τις κινήσεις της FED δεν ενθουσιάζει.
Η Wall είναι ήδη μια φούσκα, συν τοις άλλοις με επαναγορές μετοχών ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων για το 2019 συντηρούνται οι υψηλές αποτιμήσεις.
Εάν η μείωση των επιτοκίων από την FED δεν έπεισε πως θα πείσει η διπλή κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% και ταυτόχρονα να ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 18 με 20 δισεκ. αγορές χρέους μηνιαίως;
Υπάρχει ο κίνδυνος το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι ο στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τις οικονομίες και να επιτύχουν πληθωρισμό 2% στην πράξη το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να τροφοδοτούν τις φούσκες στις μετοχές και στα ομόλογα.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι απόδειξη αποτυχίας των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη και οι μειώσεις των επιτοκίων μόνο ζημία στις εμπορικές τράπεζες προκαλούν.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι FED και ΕΚΤ σχεδίαζαν διαφορετική πολιτική από αυτή που υιοθετούν.
Η ΕΚΤ με τις μειώσεις και την ποσοτική χαλάρωση αποδεικνύει ότι δεν απέδωσαν τα δύο προηγούμενα προγράμματα και με πρόσχημα τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα βρήκε αφορμή για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επειδή οι τιμές των αξιών ειδικά στις μετοχές έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, έχουν φουσκώσει υπέρμετρα η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές γνωρίζουν την ανώμαλη κανονικότητα που θέλουν να επιβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές.
Έτσι εξηγείται γιατί πλέον δεν ενθουσιάζουν τους επενδυτές τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ούτε οι μειώσεις των επιτοκίων παρέμβασης.
Η περίπτωση της FED και της ΕΚΤ προσεχώς θα μας αποδείξουν ότι ούτε η ποσοτική χαλάρωση φθάνει για να συντηρηθούν αναίτια υψηλά οι ακραίες αποτιμήσεις των μετοχών και ομολόγων.

Πίεση στα έσοδα των τραπεζών

Ως αρνητική (credit negative) για την πιστοληπτική αξιολόγηση των αμερικανικών τραπεζών, χαρακτηρίζει η Moody’s την πρόσφατη μείωση επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης η μείωση επιτοκίων θα ασκήσει πιέσεις στα έσοδα των αμερικανικών τραπεζών από τόκους, αλλά και στα περιθώρια επιτοκιακών κερδών, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε έναν νέο γύρο συγκεντρωτισμού δυνάμεων (μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων).
Ο οίκος αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά και η καμπύλη αποδόσεων έχει «παγώσει», με σημαντική επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης