Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – «Βίαιη» υποχώρηση λόγω διεθνών αγορών

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – «Βίαιη» υποχώρηση λόγω διεθνών αγορών
ΑΓΟΡΑ: Δεν άνοιξε καλά η Ευρώπη. Μα καθόλου… Το κλίμα στο εξωτερικό δεν είναι καλό και επηρεάζει και εμάς. Βέβαια, έχουμε λόγους να πάμε λίγο καλύτερα αλλά δεν το βλέπουμε στο ξεκίνημα. Το βράδυ έχουμε και Fitch και οι επενδυτές θα είναι λίγο στην αναμονή.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το άνοιγμα η γενικός δείκτης υποχώρησε άνω του 1,20% με τις τράπεζες να πιέζονται περισσότερο όπως και η ΔΕΗ. Ακόμα και κάποιες μετοχές που βλέπαμε στην προσυνεδρίαση καλές εντολές, οι αγοραστές πήγαν χαμηλότερα μετά το άνοιγμα.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι με πολλές μετοχές να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι ακόμα φθηνές ή αν έχουν φουσκώσει. Γι΄ αυτό θεωρούμε σημαντική την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίς και όχι τέλος Σεπτέμβρη καθώς θα μας έδινε μία εικόνα καλύτερα. Τώρα πάμε με βάση τι ακούγεται, τι υποθέτουμε, τι μαθαίνουμε κ.α. Αυτό βέβαια δεν είναι διαφάνεια.

ΑΔΜΗΕ: Χωρίς το μέρισμα σήμερα και άποψή μας είναι πως δεν πρέπει να το χάσει. Σιγά την αποτίμηση που πρέπει να χάσει το μέρισμα. Η μετοχή είναι αρκετά φθηνή. Βέβαια δε μας κάνει το χατίρι στο ξεκίνημα και υποχωρεί σχεδόν όσο το μέρισμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γύρισε κάτω από τα 3 ευρώ η Πειραιώς και καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Από κοντά και η Alpha Bank. Λίγο καλύτερα η Eurobank. Όλες όμως με πωλητές που έχουν διαθέσεις για να δώσουν κομμάτια.

EMAIL: Η στήλη ενθαρρύνει το διάλογο και στηρίζει πολλά σε αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία. Από τα σχόλια ενημερωνόμαστε, αναζητούμε, ψάχνουμε, μελετάμε κα παίρνουμε και ιδέες. Γι΄αυτό και προσπαθούμε να απαντάμε σε όλα τα σχόλια που μας κάνετε.

Ξεκαθαρίζουμε πάντως πως ο «γράφων» είναι υπέρμαχος των θεμελιωδών μεγεθών και απεχθάνεται τον υψηλό δανεισμό ακόμα και αν εξυπηρετείται με ευκολία. Επίσης δίνει εξαιρετική βαρύτητα στις ταμειακές ροές. Από την εποχή της κρίσης και των μνημονίων, από άλλο μετερίζι τότε, στρέψαμε το βλέμμα μας στις ταμειακές ροές και αφήσαμε λίγο στην άκρη τα κέρδη.

Θέλαμε να βρούμε εκείνες τις μετοχές που θα «ταμπουρώνονταν» ώστε να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτές που μπορεί και να θυσίαζαν τζίρο αλλά θα φρόντιζαν να εισπράξουν απαιτήσεις για να μειώσουν δανεισμό και να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Αυτές να ξέρετε ενίσχυσαν και την αποτίμησή τους άμεσα και έπαθαν μικρή ζημιά οι κάτοχοι μετοχών. Όσες άφησαν το δανεισμό να ξεφύγει και έστρεψαν το βλέμμα στο τζίρο σήμερα προσπαθούν να σωθούν.

ΑΛΟΥΜΥΛ (απάντηση): Επανερχόμαστε στο θέμα μετά και από επικοινωνία με φίλη της στήλης, η οποία διαφωνεί με το χθεσινό μας σχόλιο, επικαλούμενη τις πληροφορίες για εισφορά της Αλουφόντ από τον κ.Μυλωνά προκειμένου να ενισχυθεί ο όμιλος. Η αλήθεια είναι πως με την εισφορά θα υπάρξει ενίσχυση.

Δεν διαφωνούμε με την εκτίμηση ότι θα αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο κατά 24 εκατ. ευρώ και άρα τα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν στα 37 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη. Αυτό βέβαια σημαίνει dilution και η αποτίμηση από τα 32 εκατ. ευρώ θα πάει στα 56 εκατ. ευρώ και πρέπει να δούμε σε τι τιμή θα γίνει η μετατροπή. Από την άλλη ο καθαρός δανεισμός προς τα ίδια κεφάλαια θα υποχωρήσει από 11,7 που είναι με τα στοιχεία του 2018 στις 4,27 φορές, σύμφωνα με το σχόλιο της φίλης.

Για τη στήλη ο δανεισμός αυτός παραμένει υψηλός και παραδοσιακά ο κλάδος χρηματοδοτεί τις πωλήσεις του. Έχουμε ιστορικά στοιχεία και παρακολουθούμε την εισηγμένη πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και γράψαμε πως θέλουμε να δούμε εξαιρετικές ταμειακές ροές στις επόμενες χρήσεις.

ΑΛΜΥ: Από την άλλη θα πούμε πως οι τραπεζίτες δεν είναι χθεσινοί. Ξέρουν, βλέπουν και διαβάζουν. Προφανώς και είδαν το θέμα στα ίδια κεφάλαια με τις μεγάλες απομειώσεις και σε ποιες εταιρείες έγιναν (είχαμε κάνει τότε εκτενέστατη αναφορά). Ο ορκωτός στη χρήση 2017 αναφέρει πως οι εμπορικές απαιτήσεις ήταν 88,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και είχαν σχηματιστεί προβλέψεις 41,6 εκατ. ευρώ! Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να δούμε εισφορά με ελάχιστο dilution όπως στην περίπτωση της Τζιρακιάν.

Για την ώρα θα πούμε πως στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται δεκάδες μετοχές με καθαρό δανεισμό προς ίδια κεφάλαια κάτω ή λίγο πάνω από 2 φορές (40 με αρνητικό ή οριακά θετικό) που για εμάς είναι το «ταβάνι» αφού δεν θέλουμε μία εισηγμένη να μπει στον ανοδικό κύκλο με υψηλό δανεισμό.

Το θέμα της αύξησης της καθαρής κερδοφορίας θα μας κάνει πιο θετικούς, εφόσον πετύχει κέρδη που θα δίνουν μονοψήφιο p/e αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές αλλιώς θα ζήσουμε όσα ζήσαμε στον προηγούμενο ανοδικό κύκλο. Βέβαια μέχρι τότε θα μου πείτε ότι η μετοχή μπορεί να έχει πάει 5 φορές πάνω. Ίσως όμως να μην είναι και η μόνη.

ΕΚΤΕΡ: Επιλέξαμε τη μετοχή όταν έπαιζε στο μισό της καθαρής της θέσης περίπου και είχε και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Πήρε και μερικά εργάκια έβγαλε και λίγα κέρδη. Στη σκέψη μας είχαμε βέβαια τα στρέμματα στην Πάρο και το project αλλά δεν έχουμε βγάλει αποτίμηση με βάση αυτά. Έχουν αξία φυσικά, αλλά δεν μπορούμε να αρχίσουμε να λέμε κάνουν τόσα και να βλέπουμε τιμές λες και έχουν μπει πελάτες ήδη στο ξενοδοχείο.

ΚΕΚΡΟΨ: Δεν έχουν αποτίμηση τα ακίνητα και θα αποκτήσουν. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι κάνουν τόσα χωρίς να σκεφτόμαστε το πότε θα αξιοποιηθούν, με ποιο τρόπο κ.α.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Τι να πούμε δηλαδή για αυτήν την εισηγμένη που έχει δύο ξενοδοχειάρες, βιομηχανία κ.α. και καθαρό δανεισμό 18 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 133 εκατ. ευρώ.

ΚΛΜ: Δηλαδή τα δικά του τα ακίνητα έχουν αποτιμηθεί σωστά στο ταμπλό; Το γεγονός ότι έχει net debt/equity 0,13 έχει αποτυπωθεί;

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Ο όμιλος έχει δύο λιμάνια και εγκαταστάσεις που πλέον δεν μπορούν να φτιαχτούν. Έχουν αποτιμηθεί αυτά στο ταμπλό του ΧΑ; Όχι βέβαια. Σημειώστε πως διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αυτή έχει μία τεράστια έκταση στη Χαλκιδική και μονάδες που χρειάζονται μία καλή επένδυση για ανακαίνιση, ενώ μπορεί να χτίσει ακόμα πάρα πολλά τετραγωνικά. Έχει μαρίνα, καζίνο, αμπέλια, γκολφ και τόσα άλλα και πάνε να μας πείσουν ότι δεν αξίζουν 100 εκατ. ευρώ. Αν το είχε άλλος και είχε χρήματα και καλύτερες γνωριμίες στον τουριστικό κλάδο θα ήταν ήδη στα 300 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης