Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall Street μετά τις θέσεις εργασίας ΗΠΑ και τους νέους δασμούς στην Κίνα

tags :
Ήπια πτώση στη Wall Street μετά τις θέσεις εργασίας ΗΠΑ και τους νέους δασμούς στην Κίνα
Τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Fed από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2019
Ήπια πτώση καταγράφουν σήμερα (2/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της ανακοίνωσης νέων δασμών εις βάρος της Κίνας, αλλά και των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 26.484 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.943 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,7% χαμηλότερα, στις 8.055 μονάδες.

Image

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 164.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο του 2019, μόλις κάτω των 165.000 θέσεων που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%, έναντι των προβλέψεων για μείωσή του στο 3,6%, επίπεδο που θα αποτελούσε χαμηλό 50ετίας.
Την ίδια ώρα, υποτονική παρέμεινε η αύξηση των μισθών, με τα στοιχεία να είναι, ωστόσο, καλύτερα των προσδοκιών.
Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο κατέγραψε αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, που έκαναν λόγο για αύξηση 3,1%.
Τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη επιτάχυνσης του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, καθώς έδειξαν συρρίκνωση του ελλείμματος τον Ιούνιο, στα 55,1 δισ. δολ. από 55,3 δισ. δολ. τον Μάιο, με το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα να σημειώνει οριακή μεταβολή στα 30,2 δισ. δολ.
Χθες, οι αμερικανικοί δείκτες γύρισαν σε βαθιά αρνητικό έδαφος μετά τις δηλώσεις του Trump, με τον Dow Jones να κλείνει με απώλειες 1%, όταν νωρίτερα σημείωνε άνοδο άνω του 1%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει επιπλέον δασμούς της τάξεως του 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας 300 δισ. δολ., με τη συγκεκριμένη απόφαση να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη σχετική ενέργεια δε συμπεριλαμβάνονται τα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 250 δισ. δολ. στα οποία επιβλήθηκαν δασμοί 25% το προηγούμενο διάστημα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι «εδώ και δεκαετίες, η Κίνα μας εκμεταλλεύεται στο εμπόριο», προθέτοντας ότι «ήρθε η στιγμή αυτό να σταματήσει».
Από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό και ότι θα ανταποδώσει εάν πράγματι ο πρόεδρος Trump υλοποιήσει την απειλή του.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, υποστήριξε νωρίτερα ότι η επιβολή νέων δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Exxon Mobil να υποχωρεί κατά 0,3%, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 21% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Η μετοχή της Chevron σημειώνει πτώση 0,8%, παρά τη σημαντική αύξηση 26% που εμφάνισαν τα τριμηνιαία της κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης