Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άλμα» 1,8% για τον χρυσό λόγω εμπορικών ανησυχιών, στα 1.457,50 δολ. - Εβδομαδιαία κέρδη 2,7%

tags :
«Άλμα» 1,8% για τον χρυσό λόγω εμπορικών ανησυχιών, στα 1.457,50 δολ. - Εβδομαδιαία κέρδη 2,7%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 1,8% ή 25,10 δολ., στα 1.457,50 δολ. ανά ουγγιά
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα (2/8/2019) ο χρυσός, καθώς οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για την επιβολή νέων δασμών σε βάρος της Κίνας, έστρεψαν τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια, απομακρύνοντάς τους από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και πυροδοτώντας ένα sell off στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στην προσωρινή ανακωχή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό και ότι θα ανταποδώσει εάν πράγματι ο πρόεδρος Trump υλοποιήσει την απειλή του.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, υποστήριξε νωρίτερα ότι η επιβολή νέων δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές, ο Trump αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 1,8% ή 25,10 δολ., στα 1.457,50 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,3% στις 98,1 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,111 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,1% στο 1,214 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Image
Πιέσεις στο δολάριο άσκησαν και ορισμένα μεικτά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ, που πυροδότησαν αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 164.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο του 2019, μόλις κάτω των 165.000 θέσεων που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%, έναντι των προβλέψεων για μείωσή του στο 3,6%, επίπεδο που θα αποτελούσε χαμηλό 50ετίας.
Την ίδια ώρα, υποτονική παρέμεινε η αύξηση των μισθών, με τα στοιχεία να είναι, ωστόσο, καλύτερα των προσδοκιών.
Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο κατέγραψε αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, που έκαναν λόγο για αύξηση 3,1%.
Τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη επιτάχυνσης του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τη Fed από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, καθώς έδειξαν συρρίκνωση του ελλείμματος τον Ιούνιο, στα 55,1 δισ. δολ. από 55,3 δισ. δολ. τον Μάιο, με το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα να σημειώνει οριακή μεταβολή στα 30,2 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα κατά 0,6%, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης