Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Προχωρά σε stress test του χρηματοπιστωτικού κλάδου για την... κλιματική αλλαγή

BoE: Προχωρά σε stress test του χρηματοπιστωτικού κλάδου για την... κλιματική αλλαγή
Τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ζητά από τις εταιρείες η ΒοΕ
Η Τράπεζα της Αγγλίας, για πρώτη φορά, καλεί τους χρηματοδοικονομικούς ομίλους σε ένα… διαγωνισμό εκτίμησης των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην αξία των μετοχών και των ομολόγων που κατέχουν.
Τους ζητά επίσης να καταθέσουν προτάσεις αναζωπύρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η συγκεκριμένη άσκηση, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του διοικητή της BoE, Mark Carney, να εστιάσει την προσοχή των επενδυτών τόσο σε περιβαλλοντικά ζητήματα όσο και στον τρόπο με τον οποίο αυτά δημιουργούν νέους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με 200 χώρες να υποστηρίζουν ήδη τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή, συμφωνώντας στα όρια των εκπομπών ρύπων, οι οικονομίες ανά τον κόσμο προσθέτουν νέους ρυθμιστικούς κανόνες και ωθούν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
"Το πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο το stress test θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές θα σκεφτούν τους συγκεκριμένους τομείς", δήλωσε ο Mark Lewis, επικεφαλής της έρευνας για την αειφορία στη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της BNP Paribas SA.
Τα τρία κλιματικά σενάρια που θέτει η Τράπεζα ως αρχή του προβληματισμού εκφράζουν αντιστοίχως τρεις υποθέσεις, για να προωθήσουν τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των επιχειρηματικών και παραγωγικών μοντέλων.
Σύμφωνα με το πιο δραματικό σενάριο η ταχεία παγκόσμια δράση για την αναστολή της κλιματικής αλλαγής έχει ως αποτέλεσμα μια «άτακτη μετάβαση».
Προτείνει «παραμέτρους σοκ» όπου οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών πέφτουν κατά 42% σε τρία χρόνια και οι χρήστες άνθρακα χάνουν τα δύο τρίτα της αξίας τους. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα υποφέρουν, καθώς οι παραδοσιακοί κινητήρες αποσύρονται υπέρ των ηλεκτρικών οχημάτων.
Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει μια ομαλή μετάβαση με αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα που διατηρείται αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ) των προβιομηχανικών επιπέδων. Η οικονομία θα μετατοπιστεί προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Μια τρίτη προοπτική προβλέπει ελάχιστες αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς ως το 2100 και πιο ακραίες αλλαγές στο κλίμα.
" Ο στόχος της BoE με αυτό το στρες-τεστ είναι καθαρά διερευνητικός, καθώς αναγνωρίζει ότι για τα διαφορετικά χαρτοφυλάκια, η σοβαρότητα από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών και των περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζονται, διαφέρουν", δήλωσε στέλεχος της Τράπεζας, καθώς πιθανά κέρδη στο βραχυπρόθεσμο εισόδημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες στην αξία των ιδίων κεφαλαίων.
Τα σενάρια που επέλεξε η Τράπεζα της Αγγλίας λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο λειτουργίας των αγορών και επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος για τον ισολογισμό επιχειρήσεων, σήμερα και στο μέλλον, να προσαρμόσουν και επανασχεδιάσουν όπου χρειάζεται τις παραγωγικές τους πολιτικές.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλοί ήταν εκείνοι οι επενδυτές που ανταποκρίθηκαν θετικά στο στρες τεστ, σχολιάζοντας τη χρησιμότητά του για το σχεδιασμό των κινήσεών τους στο μέλλον.
"Η άσκηση μπορεί να ωθήσει τους κατόχους μετοχών να δουν με άλλο μάτι και υπό πιο δύσπιστη προοπτική το ρίσκο των επενδυτών", υποστηρίζει ο David Lunsford, συνιδρυτής και επικεφαλής της ανάπτυξης στην Carbon Delta AG.
Ενώ ο Lewis της BNP δήλωσε ότι τα σενάρια ωθούν τους επενδυτές να σκεφτούν πως θα αντιδράσουν στις πολιτικές εξελίξεις στο περιβάλλον δράσης τους, τους επόμενους μήνες και χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης