Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων

Βαρβιτσιώτης: Η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων
«Το μεγάλο μας στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι η ολοκλήρωση του δημοσιονομικού μας προγράμματος, με στόχο να δώσουμε πίσω στον Έλληνα πολίτη όσα στερήθηκε τα χρόνια της κρίσης», τονίζει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
Για το μεγάλο στοίχημα της ολοκλήρωσης του δημοσιονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, αλλά και την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, μιλά σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης.
Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση ακολουθεί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και με την υλοποίηση αυτών «θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι δεσμεύσεις για τα σημερινά υψηλά και αντιαναπτυξιακά πρωτογενή πλεονάσματα».
Κατά τον ίδιο, το φορολογικό νομοσχέδιο «αποδεικνύει ότι δεν μένουμε στα λόγια και στις εξαγγελίες».
Το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, αποτελεί η μείωση της φορολογίας τόσο στο εισόδημα και την ακίνητη περιουσία των μισθωτών και των συνταξιούχων, όσο και στο εισόδημα των επιχειρήσεων, ενώ το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων και μικρών επενδύσεων, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
«Το μεγάλο μας στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι η ολοκλήρωση του δημοσιονομικού μας προγράμματος , με στόχο να δώσουμε πίσω στον Έλληνα πολίτη όσα στερήθηκε τα χρόνια της κρίσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αναφέρει ότι διαχρονικά και σταθερά  η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη βάση «η Λευκωσία αποφασίζει, η Ελλάδα ακολουθεί».
«Οι εξορυκτικές κινήσεις της Τουρκίας αποτελούν έκφραση της έντασης και του στρατηγικού αδιεξόδου που βρίσκεται ο ανατολικός γείτονάς μας με τις επιλογές του.
Το πλαίσιο των κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ είναι ένα πρώτο βήμα», συμπληρώνει.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων τους, διαμορφώνοντας ένα συμπαγές μέτωπο που ισχυροποιεί τη θέση μας για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναστολή της προκλητικής δραστηριότητας από την τουρκική πλευρά».
Ακόμη, κληθείς να απαντήσει από τι θα εξαρτηθεί η επιβολή ή μη βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ , ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στην προοπτική διεύρυνσης της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Για την ένταξή τους όμως,  θεωρούμε ως απαραίτητα στοιχεία την τήρηση των αρχών κράτους δικαίου και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό σημαίνει συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί και εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού.
Η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων, φροντίζοντας να βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχουμε ορίσει».
 Για τη θωράκιση των μακεδονικών προϊόντων, τονίζει πως «πέραν της διάστασης του διμερούς θεσμικού διαλόγου και της διεθνούς ομάδας ειδικών που συστάθηκε για να υποβοηθήσει τον επιχειρηματικό διάλογο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προκρίνει ένα πρόσθετο πολιτικό και τεχνοκρατικό δίπτυχο.
Αφενός, έχουμε θέσει τις βάσεις  εφαρμογής ολιστικών δράσεων προώθησης του brand των μακεδονικών προϊόντων,  αφετέρου όλο αυτό το πλέγμα θα περάσει εντός της ΕΕ, με κύριο πρόκριμα την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της γείτονος».
Τέλος, για τις κινήσεις που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από ένα αιφνίδιο Brexit, ο κ. Βαρβιτσιώτης μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να υποδεχθεί το νέο status quo  των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ.
Ήδη, όπως μεταξύ άλλων επισημαίνει, «έχουμε διαμορφώσει ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο 128 δράσεων», ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου  που θα καθορίζει θέματα εμπορίου, τουρισμού, μετανάστευσης, ναυτιλίας και πολιτισμού και «θεωρούμε αναγκαία τη σύναψη και νέας διμερούς μορφωτικής συμφωνίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης