Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ναυτικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας για την ανατροπή του Maduro σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Ναυτικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας για την ανατροπή του Maduro σχεδιάζουν οι ΗΠΑ
Έτοιμη να εντείνει την πίεση στον Maduro η αμερικανική κυβέρνηση
Μετά από τις αναφορές περί κλιμάκωσης των κυρώσεων  στη Βενεζουέλα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την επιβολή πλήρους ναυτικού αποκλεισμού της χώρας, στο πλαίσιο της συνεχούς πίεσης για την ανατροπή του προέδρου Nicolas Maduro.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι, ο Maduro έχει ένα «μικρό παράθυρο» να  εγκαταλείψει την εξουσία πριν ο Trump εγκρίνει μια πλήρη «καραντίνα» ή «αποκλεισμό» της Βενεζουέλας.
Ο Trump δεν καθόρισε την έκταση μίας τέτοιας «καραντίνας», αλλά δημοσίευμα στο Bloomberg αναφέρει ότι θα ξεκινούσε με έναν πλήρη αποκλεισμό από τη θάλασσα, που θα επιβαλλόταν από τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ο  Maduro επικαλέστηκε τις αναφορές αυτές και κάλεσε τον πρέσβη του να υποβάλει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι κάθε απόπειρα αποκλεισμού της ακτογραμμής της Βενεζουέλας είναι «κατάφωρα παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.
«Όλη η Βενεζουέλα, σε μια πολιτικοστρατιωτική ένωση, απορρίπτει τις δηλώσεις του Donald Trump σχετικά με έναν υποτιθέμενο αποκλεισμό», δήλωσε ο Maduro σε ομιλία του.
«Ένας αποκλεισμός, γιατί να τον ανακοινώσει; Είναι σαφώς παράνομος», πρόσθεσε.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος τους προηγούμενους μήνες απέφυγε την στρατιωτική επιλογή, η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται από αναλυτές, ως η αρχή μίας κλιμάκωσης της πίεσης, μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Maduro στις αρχές του 2019.

Νέο πλήγμα για τον Maduro

Εν τω μεταξύ αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως το ΔΣ της κρατικής εταιρείας Citgo Petroleum διορίσθηκε νομότυπα από το Κογκρέσο της Βενεζουέλας, καταφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στην προσπάθεια του εκλεγμένου προέδρου της νοτιοαμερικανικής χώρας Nicolas Maduro να ανακτήσει τον έλεγχο του διυλιστηρίου πετρελαιοειδών στο Τέξας.
Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αυτόκλητο πρόεδρο της χώρας Juan Guaido, που είναι πρόεδρος του Κογκρέσου, καθιστά τον διορισμό της νέας ηγεσίας της Citgo νόμιμο, αποφάσισε χθες η προεδρεύουσα του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ Kathaleen McCormick.
Η απόφαση τούτη προσφέρει νομική ισχύ στον Guaido να διορίζει τις διευθύνσεις της Sitgo και της ομολόγου της Petroleos de Venezuela (PDVSΑ).
Μολαταύτα, το δικαστήριο ανακοίνωσε την αναστολή επί 10 μέρες της εκτέλεσης της απόφασής του, προκειμένου να δωθεί χρόνος στους δικηγόρους του Maduro για να την εφεσιβάλουν, όπως αναφέρει το Reuters.
H απόφασή της McCormick, που όπως τονίζει «αποδέχεται ως δεσμευτική την αναγνώριση από την προεδρία των ΗΠΑ της κυβέρνησης του Guaido και την ισχύ των διορισμών της διοίκησης της PDVSA από αυτήν», υψώνει ένα δύσβατο εμπόδιο στην προσπάθεια του Maduro να αμφισβητήσει την διορισμένη διοίκηση από τον αυτόκλητο πρόεδρο τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Είμαστε ευγνώμονες που το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες του Maduro να χρησιμοποιήσει την αμερικανική δικαιοσύνη για να προωθήσει τους αντιδημοκρατικούς του στόχους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Citgo.
Από την πλευρά του, ο Quinn Smith, ένας από τους συνηγόρους που εκπροσωπούσε τον Maduro, αρνήθηκε να κάνει σχόλια μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Το ίδιο έπραξαν η PDVSA και το υπουργείο Πετρελαίων της Βενεζουέλας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης