Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cannings (σύμβουλος Johnson): Πρώτα το Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία και μετά οι πρόωρες εκλογές

Cannings (σύμβουλος Johnson): Πρώτα το Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία και μετά οι πρόωρες εκλογές
Δεν είναι εφικτό να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον του βρετανού πρωθυπουργού πριν από τον επόμενο μήνα 
Την εκτίμηση του ότι «τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση άνευ συμφωνίας την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και αν ρίξουν την κυβέρνηση με πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο», διαβεβαίωσε κορυφαίος σύμβουλος του Boris Johnson.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Telegraph, ο Dominique Cannings, ένας από τους αρχιτέκτονες της εκστρατείας του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, τόνισε σε υπουργούς της κυβέρνησης ότι ο Johnson έχει την εξουσία να προγραμματίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μετά την καθορισμένη προθεσμία του Brexit, την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και στην περίπτωση που τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου αποπειραθούν να εμποδίσουν το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανατρέποντας την κυβέρνηση, αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της Telegraph.
«Οι βουλευτές δεν συνειδητοποιούν ότι ακόμη και αν γίνει ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα προκηρύξουμε εκλογές για μετά την 31η Οκτωβρίου και θα αποχωρήσουμε ούτως ή άλλως» φέρεται να είπε ο Cannings.
Ορισμένα στελέχη των Τόρις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψήφιζαν εναντίον του Johnson, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.
Δεν είναι ωστόσο εφικτό να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον του βρετανού πρωθυπουργού πριν από τον επόμενο μήνα: η Βουλή των Κοινοτήτων έχει διακόψει τη λειτουργία της για θερινές διακοπές ως την 3η Σεπτεμβρίου.
Το σενάριο ενός Brexit έχει ενισχυθεί επικίνδυνα, αλλά οι αναλυτές εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι δεν είναι το επικρατέστερο.
Σε έρευνα του Bloomberg οι ειδικοί προσδιόρισαν τις πιθανότητές του στο 30% (έναντι 10% τον περασμένο Φεβρουάριο). Αν πάντως το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα μπορούσε να αποδειχθεί εφιάλτης για τη στερλίνα, οδηγώντας την στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 34 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης