Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα – Κερδίζει τους επενδυτές με μεταρρυθμίσεις

Handelsblatt: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα – Κερδίζει τους επενδυτές με μεταρρυθμίσεις
Η γερμανική εφημερίδα αποτιμά θετικά τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και αυτό το πιστοποιεί και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική  εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως σημειώνει, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διαπιστώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, οι φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις είναι θετικά, ανέφερε ο οίκος στην τελευταία αξιολόγησή του την Παρασκευή (2/8).
Ωστόσο, πριν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι αναλυτές της Fitch θέλουν να δουν αν η αλλαγή της κυβέρνησης οδηγεί πραγματικά σε νέες πολιτικές.
Έτσι η Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «BB-», τρεις βαθμίδες κάτω από το κατώτατο επενδυτικό όριο του «Investment Grade».
Σύμφωνα με τη Fitch, τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι ελλιπείς προοπτικές ανάπτυξης και η δύσκολη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αντισταθμίζουν μία καλύτερη αξιολόγηση.
Πολύ καλύτερη είναι η διάθεση στην ελληνική οικονομία, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.
Τον Ιούλιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) αυξήθηκε σε 105,3 μονάδες.
Αυτό δεν ήταν μόνο το υψηλότερο από την αρχή της ελληνικής ύφεσης το 2008.
Για πρώτη φορά, ο δείκτης για την Ελλάδα αυξήθηκε επίσης πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.
Τον Ιούνιο, η Ελλάδα ήταν πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με τιμή δείκτη 101.
Πάνω απ 'όλα, η άνοδος των δεικτών εμπιστοσύνης ενδέχεται να είναι  η ουσιαστική αντίδραση στην αλλαγή της κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου.
Η νέα κυβέρνηση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές (7/7) με ένα πρόγραμμα υπέρ των επιχειρήσεων.
Ο Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει τους επενδυτές με φορολογικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Οι πρώτες φορολογικές περικοπές αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

Ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να φέρει στη χώρα αξιόλογες επενδύσεις εντός 18 μηνών. 
Ωστόσο, η πορεία  εξακολουθεί να είναι μακρά, όπως δείχνει η απόφαση της Fitch να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Για τους οίκους, Standard & Poor's και Moody's η Ελλάδα είναι ακόμη τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το επενδυτικό όριο.
Η καταπολέμηση της κρίσης συνεχίζεται.
Οι αξιολογήσεις αυτές δείχνουν ότι η Ελλάδα, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά την κρίση του χρέους του 2009 και έχει διασωθεί με δάνεια ύψους 290 δισ. ευρώ περίπου, εξακολουθεί να μάχεται με τις συνέπειες της κρίσης.
Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον, η χώρα αναμένεται να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας: ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, έχει συστήσει στην κυβέρνηση να άρει πλήρως τα capital controls που εισήχθησαν το καλοκαίρι του 2015.
Οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν ήδη χαλαρώσει. Μόνο στις συναλλαγές πληρωμών με ξένες χώρες υπάρχουν ακόμη όρια.
Θα μπορούσαν και αυτά  να αρθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο 2019.
Οι επενδυτές ήδη ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά από την αρχή της εισαγωγής του ευρώ στα τέλη Ιουλίου κάτω από το όριο των 2%.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιβραβεύουν επίσης τις επιτυχίες στην αναδιάρθρωση του κρατικού προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διευκόλυνση της δημιουργίας επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των αποκαλούμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Πρόκειται για εκατοντάδες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως του κομμωτή, του τουριστικού οδηγού, του κτηματομεσίτη και  του συμβολαιογράφου, οι οποίες προηγουμένως ήταν κλειδωμένες με περιορισμούς πρόσβασης και κανονισμούς εναντίον του ανταγωνισμού.

Αυξημένη ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων

Ωστόσο σύμφωνα με μελέτες, παρατηρούνται καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις όπως η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, των δικτύων και των μεταφορών.
Διαπιστώνεται μεγάλη ανάγκη κάλυψης του χαμένου εδάφους στις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες αντέδρασε η κυβέρνηση του «αριστερού, λαικιστή Αλέξη Τσίπρα», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. 
Για τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν «κλειδί για την ανάπτυξη». Και εκεί έχει φιλόδοξους στόχους: ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σήμερα με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% ο Μητσοτάκης υπόσχεται μία ετήσια αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 3% και 4%.
Πάνω απ 'όλα, η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις για να επιτύχει αυτόν τον φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε  ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, από 20% πριν από την κρίση «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις», ανέφερε ο Στουρνάρας.
Σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young (EY), υπήρχαν μόνο 13 ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018, σε σύγκριση με 74 στην Πορτογαλία, 119 στη Σερβία και 205 στην Ιρλανδία.
Η μελέτη διαπιστώνει πάντως ότι το 47% των ερωτηθέντων διευθυντών μεγάλων ξένων εταιρειών δήλωσε ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικής θέσης έχει βελτιωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τρεις στους τέσσερις αναμένουν ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα τρία χρόνια. Και μετά από όλα αυτά, ένας στους τρεις δήλωσε ότι σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα.
Εν κατακλείδι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να υλοποιήσει τάχιστα το πρόγραμμά του, ώστε να μην χαλάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και των ευρωπαίων εταίρων του.


Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης