Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ισχυρές πιέσεις λόγω διεθνών αγορών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ισχυρές πιέσεις λόγω διεθνών αγορών
ΑΓΟΡΑ: Δε μας έκανε το χατίρι η Fitch και κράτησε τη χώρα στην ίδια αξιολόγηση. Είναι μία απογοήτευση αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι ξένοι οίκοι έχουν μία διαφορετικό εκτίμησή. Ο MSCI θα κάνει αλλαγές στους δείκτες και θα τους ανακοινώσει την Τετάρτη. Ίσως μας απασχολήσουν. Ο ΟΤΕ και η Coca Cola Θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα την Πέμπτη 8 Αυγούστου πριν το άνοιγμα της αγοράς.

Το κλίμα στο εξωτερικό είναι και πάλι αρνητικό και μας επηρεάζει στο άνοιγμα. Πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε σταδιακά να βρούμε τη δύναμη και να βελτιώσουμε την πορεία μας σε σύγκριση με τις ξένες αγορές. Ο τζίρος αναμένεται χαμηλός βέβαια και ίσως επηρεάσει.

Οι τράπεζες πιέζονται στο ξεκίνημα της συνεδρίαση και περισσότερο η Πειραιώς. ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ακολουθούν. Συνολικά φθάσαμε αρκετά νωρίς να χάνει 1% η αγορά και να είναι στις 876 μονάδες. Δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση.

ΕΧΑΕ: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,11 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 2,2% με προσαρμοσμένη τιμή 4,89 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη έχει δώσει και μέρισμα 0,05 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το πακέτο έχει καταλήξει στον «Ολλανδό» που έχει ηγετική θέση στο μετοχολόγιο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Η είσοδος αυτή σίγουρα αναμένεται να έχει και συνέχεια. Δεν νομίζουμε πως θα μείνει ή έχει μόνο αυτό το 4%. Σύντομα θα ενημερωθούμε και επίσημα για την είσοδό του. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία πολύ σοβαρή εξέλιξη για τον κλάδο.

Προφανώς και βλέπει κάτι στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο. Προφανώς και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση της Ελλάκτωρ. Από την άλλη υπάρχουν τώρα ερωτήματα για την Amber Capital. Έχεις μπει στα δύσκολα στην Ελλάκτωρ με τη διοίκηση να είναι σε κόντρα και τον κατασκευαστικό κλάδο να βγάζει ζημιές.

Στηρίζεις την αλλαγή της διοίκησης και η νέα διοίκηση ασκεί κατά γράμμα τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και το πλάνο που έχει ανακοινώσει (γνωστή η θέση της Amber για την εταιρική διακυβέρνηση από τον ΟΤΕ), περνάει φορολογικό νομοσχέδιο που βελτιώνει τις προοπτικές του κλάδου και εσύ πουλάς;

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΙΙ): Και καλά όλα τα παραπάνω. Σε παίρνει τηλέφωνο αυτός ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh και σου ζητάει το πακέτο σου πληρώνοντας μάλιστα και premium. Ναι, γιατί σε αυτές τις κινήσεις υπάρχει μία διαπραγμάτευση, άρα έτσι εξηγείται και η κίνηση της Ελλάκτωρ στο ταμπλό τις προηγούμενες μέρες. Εσύ ως μεγάλο fund δεν υποψιάζεσαι κάτι;

Δεν αναρωτιέσαι τι βλέπει αυτός ο όμιλος και σου ζητάει τις μετοχές πάνω από τα 2 ευρώ; Από την άλλη βέβαια έχοντας «δύο στα δύο» στη συγκεκριμένη μετοχή και κέρδη 20 εκατ. ευρώ, μπορείς να δικαιολογηθείς.

Η στήλη θα πει πως το παράδειγμα των αδελφών Καλλιτσάντση είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ελληνικό χρηματιστήριο. Δείχνει πως μπορεί ένας όμιλος από το περιθώριο να μπει στα μεγάλα σαλόνια εφαρμόζοντας πιστά τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι ξένοι επενδυτές δεν αστειεύονται με αυτά.

Ας τα δουν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες και ας καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους να βελτιώσουν τις δομές των ομίλων τους, να ανοίξουν τις πόρτες της διαφάνειας, της ενημέρωσης και να δείξουν πως υπολογίζουν όλους τους μετόχους και τα αποτελέσματα, εκεί που υπάρχει αξία, θα είναι εντυπωσιακά.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Κομμένος σήμερα στο ταμπλό και με τιμή 1,29 ευρώ. Η αποτίμηση στα 147 εκατ. ευρώ και μένει να δούμε αν θα βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα και αν θα μπορέσει ο βασικός μέτοχος να βάλει ξένους στο μετοχολόγιό του.

ΨΑΡΙΑ: Ανοίγει ο δρόμος για το deal προκειμένου να μεταβιβάσουν οι τράπεζες το ποσοστό τους μετά και την πώληση των μονάδων. Δεν έχει γίνει γνωστό το τίμημα που θα εισπράξουν, αλλά περιμένουμε. Ο κλάδος λόγω Τουρκίας θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλες δυσκολίες. Η Νηρεύς ενισχύεται 10%.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων δίνει ώθηση στη μετοχή. Με καλό όγκο βρίσκεται στο +5%. Θα θέλαμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος των τόκων που θα εξοικονομήσει. Θα μπορούσε όντως να έχει καλό όφελος αλλά ο τόκος είναι η αρχή. Τώρα θέλει δουλειές.

ΤΙΤΑΝ: Καλό είναι όσοι ασχολούνται με τις μετοχές να έχουν την προσοχή τους. Δίνονται συχνά ευκαιρίες arbitrage.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης