Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EUROPP: Ο συμβολισμός της νέας κυβέρνησης - Η «απλή αναλογική», απειλή για τον Μητσοτάκη

tags :
EUROPP: Ο συμβολισμός της νέας κυβέρνησης - Η «απλή αναλογική», απειλή για τον Μητσοτάκη
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του EUROPP-LSE, επισημαίνεται ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν εφαρμοστεί το σύστημα της «απλής αναλογικής»
«Απειλή» για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρείται το σύστημα της «απλής αναλογικής» με βάση το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του EUROPP-LSE με τίτλο «Ο συμβολισμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης».
«Η απειλή της απλής αναλογικής κάνει επιτακτική ανάγκη για τον Μητσοτάκη να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ώστε να μειώσει τους φόρους και να ξεκινήσει την οικονομική ανάπτυξη.
Κι αυτό διότι, εάν οι επόμενες εκλογές διεξαχθούν με απλή αναλογική, η ΝΔ είναι απίθανο να κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το παλιό εκλογικό σύστημα ήταν κλειδί για την πρόσβαση του κόμματος στην εξουσία.
Αλλά έχει αποτύχει: το πιο σημαντικό πολιτικό μάθημα που προέκυψε από τα χρόνια της κρίσης ήταν η ανάγκη για συνεργασία και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Χάρη στο μόνους των 50 εδρών, η ΝΔ έχει την πλειοψηφία ώστε να καταργήσει την απλή αναλογική.
Εάν το κάνει, ωστόσο, η πολιτική στην Ελλάδα θα παραμείνει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και αντιφατική.
Ο χρόνος θα δείξει ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφουν η Ζωή Λευκοφρύδη από το University of Salzburg και Σεβαστή Χατζοπούλου από το Roskilde University.
Κατά τα άλλα, στο ίδιο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο γεγονός ότι στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν λίγες γυναίκες.
Εν συνεχεία σχολιάζεται η απόφαση της νέας κυβέρνησης να ακυρώσει την υπουργική απόφαση για την απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες, στη συγχώνευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στο γεγονός ότι καταργήθηκε η νέα Νομική Σχολή στην Πάτρα.
«Αν και είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν ήδη κάποιες σαφείς ενδείξεις για την πορεία που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Μάλιστα, ειδικά για τη συγχώνευση των δύο προαναφερθέντων υπουργείων γίνεται λόγος για υποβάθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και επισημαίνεται ο κίνδυνος για διακρίσεις και εκμετάλλευση των μεταναστών.
Τέλος, σχετικά με την κατάργηση της Νομικής Σχολής επισημαίνεται ότι απομένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα κλείσει περισσότερα ακαδημαϊκά τμήματα που «παράγουν» επαγγελματίες σε τομείς που υποφέρουν από υψηλή ανεργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης