Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η Κίνα εγκατέλειψε τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Capital Economics: Η Κίνα εγκατέλειψε τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αφήσει το νόμισμά της να υποχωρήσει στη χαμηλότερη αξία του από το 2008
Άσχημα τα μαντάτα για την Κίνα στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Capital Economics.
Όπως εξηγεί, η κίνησή της να επιτρέψει στο νόμισμά της να πέσει σε χαμηλό έναντι του δολαρίου του 2008 δείχνει ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να χειροτερεύσει.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας τη Δευτέρα το πρωί επέτρεψε στο νόμισμα να παρασυρθεί κάτω από 7 γιουάν ανά δολάριο, η χαμηλότερη αξία από την κριση του 2008.
«Προηγουμένως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC-People’s Bank of China) είχε παραβιάσει τη διατήρηση του γιουάν πάνω από το όριο αυτό με την ελπίδα μιας συμφωνίας», αναφέρει ο Julian Evans-Pritchard, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics.
Προσθέτει δε ότι ενώ προηγουμένως η PBOC συγκρατούνταν προσπαθώντας να αποφύγει μια εκτροχιαστική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η κίνησή της αυτή υποδηλώνει παραίτηση από μια οποιαδήποτε θετική έκβαση.
Οι παγκόσμιες μετοχές συνετρίβησαν στα νέα, με το Hang Seng να κλείνει 2,8% και τα αμερικανικά αποθέματα να μειώνονται τουλάχιστον κατά 1,9% τη Δευτέρα (5/8) το πρωί.
«Δεδομένου ότι ο στόχος τους είναι πιθανότατα να αντισταθμίσουν μέρος των επιπτώσεων από πρόσθετα κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να επιτρέψουν στο νόμισμα να εξασθενίσει περαιτέρω, πιθανώς κατά 5% - 10% κατά τα επόμενα τρίμηνα», προσέθεσε.
Παρ’ όλα αυτά επανειλημμένως η PBOC προσπάθησε να εμποδίσει την παραβίαση αυτού του συμβολικού ορίου.
Το αν θα υποτιμηθεί το νόμισμα παραμένει ανοιχτό αν και η τράπεζα δεν περίμενε να συμβεί τόσο σύντομα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πάντως συνδέει την πτώση του γιουάν μειώνεται με τους αυξημένους δασμούς, αν και δεν το ανέφερε ρητά τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης