Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: To μειωμένο κόστος των ΑΠΕ εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Fitch: To μειωμένο κόστος των ΑΠΕ εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ
Έκθεση της Fitch Ratings για την αγορά ΑΠΕ και τις ΗΠΑ και ΕΕ
Η πτώση του κόστους επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τις έχει καταστήσει ανταγωνιστικές με άλλες πηγές ενέργειας και επιταχύνει τον ρυθμό υιοθέτησης των ΑΠΕ τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, η ΕΕ διαθέτει ένα από τα υψηλότερα μερίδια στον κόσμο στις μη υδροηλεκτρικές ΑΠΕ, δύο φορές υψηλότερο από αυτό των ΗΠΑ. Η σταθερή ρυθμιστική προσπάθεια της ΕΕ για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και το φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο στις ΗΠΑ -που ανταγωνίζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από τη διαφορετική διείσδυση στην αγορά των ΑΠΕ.
Η ευρωπαϊκή ευνοϊκή ρύθμιση και τα κίνητρα στήριξαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν δεν ήταν ακόμα οικονομικά βιώσιμες.
«Ένα μεγάλο μέρος των ανανεώσιμων πωλήσεων στην ΕΕ εξακολουθεί να συνδέεται με διάφορους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, καθιστώντας τις ταμειακές τους ροές πιο προβλέψιμες.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει μετάβαση σε ένα μοντέλο με βάση τους πλειστηριασμούς, στις περισσότερες χώρες.
Οι νικητές διαφόρων δημοπρασιών μπόρεσαν να προτείνουν την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζονταν αποκλειστικά στην τιμολόγηση της αγοράς.
Επιπλέον, οι πιο πρόσφατοι πλειστηριασμοί στην Πορτογαλία έδειξαν σημαντική έκπτωση στις τιμές της αγοράς.
Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να μειώσουν το χάσμα με την ΕΕ.
Τόσο η αιολική όσο η ηλιακή αναπτύσσονται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια χάρη στο μειωμένο επίπεδο κόστους, το οποίο υποστηρίζεται περαιτέρω από τα ομοσπονδιακά φορολογικά κίνητρα.
Επιπλέον, η εταιρική προμήθεια ενέργειας μέσω συμβάσεων αγοράς ενέργειας, η οποία αναδεικνύεται ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσεται καλύτερα στις ΗΠΑ.
Ενώ αναμένουμε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στο μείγμα παραγωγής των ΗΠΑ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν καταστεί μια πολύ πιο ανταγωνιστική επιλογή.
Σε έναν αριθμό πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Αριζόνα και της Καλιφόρνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετατρέπονται σε φθηνότερες επιλογές λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης