Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 6 ετών ο χρυσός, με άνοδο 1,3% στα 1.464,6 δολάρια ανά ουγγιά

Σε υψηλό 6 ετών ο χρυσός, με άνοδο 1,3% στα 1.464,6 δολάρια ανά ουγγιά
Σε υψηλό 6 ετών ο χρυσός
Με ισχυρή άνοδο έκλεισε σήμερα (5/8/2019) ο χρυσός, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης στις εμπορικές εντάσεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Απαντώντας στις πρόσφατες απειλές Trump για νέους δασμούς, η Κίνα, η οποία ιστορικά ήλεγχε πάντα το γουάν, επέτρεψε στο νόμισμά της να υποχωρήσει σε χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα του 7 προς 1 δολάρια.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κινεζικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγόρησε εκ νέου σήμερα την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της, κάνοντας λόγο για μια «σοβαρή παραβίαση».
Από την πλευρά της, η Κίνα «απαντά» πως δεν χρησιμοποιεί το γουάν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των εμπορικών διαφωνιών.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με άνοδο της τάξεως του 1,3%, στα 1.464,6 δολ. ανά ουγγιά.
Για το σύνολο του 2019, μέχρι στιγμής, το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 19%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,6% στις 97,5 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, στο 1,121 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Donald Trump είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας 300 δισ. δολ.
«Ο χρυσός επωφελείται από τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, και οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν τη διευκολυντική στάση τους, οπότε τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός βρίσκονται σε ζήτηση», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, Michael McCarthy.
Παράλληλα, ο κ. McCarthy πρόσθεσε ότι «οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα, και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένο», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «ενδέχεται να μη συμβεί αυτό που φοβούνται οι αγορές, αλλά όλα έρχονται να προστεθούν στις πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης