Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές μετά το sell οff - Στο +0,5% ο DAX, άνοδος +1% στα futures Dow - «Φρένο» από Κίνα στην υποχώρηση του γουάν

Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές μετά το sell οff - Στο +0,5% ο DAX, άνοδος +1% στα futures Dow - «Φρένο» από Κίνα στην υποχώρηση του γουάν
Η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να θέσει την ισοτιμία αναφοράς υψηλότερα από ότι ανέμεναν οι αναλυτές, έδωσε «ανάσα» στις αγορές διεθνώς
(upd) Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα (6/8/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το sell -off που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η κλιμάκωση της εμπορικής και νομισματικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να θέσει την ισοτιμία αναφοράς υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, έδωσε «ανάσα» στις αγορές διεθνώς.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας στα 6,9683 γουάν, συγκριτικά με τα 6,9871 που ανέμεναν οι αναλυτές, και χαμηλότερα από το επίπεδο των 7 γουάν, το οποίο ξεπέρασε χθες.


Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 30 δισ. γουάν στο Χονγκ Κονγκ, πράξη η οποία στοχεύει στο να περιοριστεί το short - selling στο νόμισμα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1.
Περί τις 15:00, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,7% στις 372 μονάδες.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες -ιδιαίτερα ευαίσθητες σε θέματα εμπορίου- σημειώνουν άνοδο 1,2%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών καταγράφει κέρδη 0,4%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,6% στις 11.724 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει οριακή άνοδο 0,1% στις 7.230 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 0,9% στις 5.288 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,5% στις 20.882 μονάδες.
Η PBOC εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να της αποδώσει τον χαρακτηρισμό χώρας που «χειραγωγεί το νόμισμά της».
«Ο αμερικανικός χαρακτηρισμός είναι μια αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική, που πλήττει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Κίνας.
Περαιτέρω ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσφέρουν ορισμένα θετικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία σημείωσαν τον Ιούνιο απροσδόκητη ανάκαμψη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2017, με τα στοιχεία να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, έναντι πτώσης -2,2% του προηγούμενου μήνα, την στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μηνιαία άνοδος θα περιοριστεί στο +0,5%.
Θετικά ήταν και τα στοιχεία για τον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης, που έδειξαν επιτάχυνση της δραστηριότητας για τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες.

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street

Σημαντική άνοδο καταγράφουν, την ίδια ώρα, τα futures των δεικτών της Wall Street, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για νομισματικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Περί τις 15:00, τα futures του Dow Jones ενισχύονται κατά 1% στις 25.802 μονάδες, του S&P 500 σημειώνουν άνοδο 1% στις 2.857 μονάδες, ενώ του Nasdaq κινούνται κατά 1,2% υψηλότερα, στις 7.470 μονάδες.
Χθες, η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για το 2019, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,90% στις 25.717,74 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P διαμορφώθηκε στο -2,98% και τις 2.844,74 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μεταξύ των δεικτών στη Wall, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -3,47% και τις 7.726,04 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στις αγορές παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πιθανή επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Νέες απώλειες στην Ασία

Περαιτέρω απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από το sell off που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 20.585,31 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Toyota έκλεισαν στο -2,9% και -2,4% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Fast Retailing υποχώρησε κατά 1,1%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 1,51% στις 1.917,50 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να υποχωρούν κατά 1% και 4,5% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -2,44% και τις 6.478,10 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,67% στις 25.976,24 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και Sands China υποχώρησαν κατά 2% και 1,8% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,27% και τις 10.394,75 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,56% στις 2.777,56 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,39% και τις 8.859,47 μονάδες.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της VM Markets, Stephen Innes, παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η Κίνα προχωράει σε εσκεμμένη υποτίμηση του γουάν, αποτελεί κατά κύριο λόγο μία «συμβολική κίνηση, υπογραμμίζει τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και αυξάνει επίσης το ενδεχόμενο παρέμβασης του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, γεγονός που προετοιμάζει τους επενδυτές για τα χειρότερα δυνατά σενάρια».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι κινήσεις του γουάν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα είναι κρίσιμες για το κλίμα της αγοράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης