Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Στη δίνη του νομισματικού πολέμου τα χρηματιστήρια και μαζί τους το ΧΑ

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Στη δίνη του νομισματικού πολέμου τα χρηματιστήρια και μαζί τους το ΧΑ
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Στη δίνη του νομισματικού πολέμου τα χρηματιστήρια και μαζί τους το ΧΑ
Στη δίνη του νομισματικού πολέμου τα χρηματιστήρια και μαζί τους το ΧΑ.
Το ζητούμενο είναι αν οι εγχώριοι καταλύτες είναι επαρκείς για να αντιρροπήσουν τους «μαύρους κύκνους» του διεθνούς περιβάλλοντος.
Οι εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφηκαν με την ολοκλήρωση του επταμήνου στο Χ.Α., είχαν προϊδεάσει για ανοδική κίνηση και τον Αύγουστο, με την διάσπαση του οχυρού των 900 μονάδων να είναι θέμα χρόνου.
Ομως, οι εξελίξεις διέψευσαν όσους δεν συνεκτίμησαν τις απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος επιβεβαιώνοντας ότι μέρος της γοητείας των αγορών οφείλεται στο συχνά απρόβλεπτο της βραχυχρόνιας συμπεριφοράς τους που οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι πάντα έχουμε να διδαχθούμε από τις κινήσεις τους, ακόμη και αν τα χρόνια που ασχολείται κάποιος με αυτές είναι μερικές δεκαετίες!
Έτσι, ο οίκος Fitch μετέθεσε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θεωρώντας ότι χρειάζεται χειροπιαστά δεδομένα για αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χωρίς να αμφισβητεί ωστόσο ότι οι φιλοεπενδυτικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και η «σκληρή» Citibank αναβαθμίζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών καθώς εκτιμά ότι δρομολογείται πειστικά η επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σεεπόμενο χρόνο θα δρομολογήσουν αυξημένα μεγέθη νέων δανειοδοτήσεων ώστε να βελτιώσουν τα λειτουργικά τους αποτελέσματα και να καταγράψουν αξιοσημείωτα κέρδη.
Ομως, αν το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου που συνεχίζει να τροφοδοτείται από εγχώριους καταλύτες, υπονομεύτηκε από τη μη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή, ήταν ο τυφώνας Trump που έπληξε τις αγορές και τα όσα ακολούθησαν που προκάλεσαν την αναταραχή τους.
Καθώς η αναγγελία Trump για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων οδήγησε αρχικά σε εσφαλμένη αντίδραση από πλευράς Πάουελ προκαλώντας δυσφορία στις αγορές που προσδοκούσαν να αναγγείλει ότι οι μειώσεις επιτοκίων της Federal θα έχουν συνέχεια.
Έπιπλέον, οι Κινέζοι απάντησαν με την υποτίμηση της ισοτιμίας του γουάν προκαλώντας την αντίδραση Trump που αναφέρεται πλέον σε χειραγώγηση του κινεζικού νομίσματος, καλώντας τη Federal να απαντήσει άμεσα, δηλαδή να μειώσει τα επιτόκια ώστε να υποτιμηθεί το δολάριο! Eπομένως, η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα εμπορικά ζητήματα προκειμένου να μειωθεί το σε βάρος των ΗΠΑ εμπορικό έλλειμμα, γίνεται σκηνικό νομισματικού πολέμου!
Σκηνικό που, εφόσον συνεχιστεί, θα συμβάλει στην οικονομική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ενδεχομένως στην είσοδό της σε ύφεση.
Με το γεωπολιτικό κίνδυνο να παραμένει σε διάφορα σημεία του πλανήτη (Περσικό Κόλπο και Α. Μεσόγειο) και τον Μπόρις Τζόνσον να θεωρεί ότι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική για τη Βρετανία μετά το Brexit που θα συντελεστεί (με ή χωρίς συμφωνία) στο τέλος Οκτωβρίου.
Eίναι φανερό ότι με τα δεδομένα αυτά η κίνηση των διεθνών αγορών είναι προδιαγεγραμμένη (πτωτική δηλαδή), με τη μεταβλητότητα να τις οδηγεί προσωρινά μόνο σε ανοδικά κανάλια.
Το ζητούμενο είναι αν οι εγχώριοι καταλύτες που θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της εντεινόμενης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, είναι επαρκείς για να αντιρροπήσουν τους «μαύρους κύκνους» του διεθνούς περιβάλλοντος, ώστε να επανέλθει το σενάριο της αυτονόμησής του.
Με την απάντηση να σχετίζεται τόσο με την ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθεια όσο και με το βαθμό συμμετοχής των ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α. (ήδη πάνω από 60%).
Eίναι δε φανερό ότι τα ξένα κεφάλαια αποφασίζουν με γνώμονα τον επιθυμητό  βαθμό ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, που ολοένα και μειώνεται…
Δύσκολα επομένως θα αποφύγουμε την αναμέτρηση με τα όρια στήριξης που καταγράφονται από την  τεχνική ανάλυση για το Γ.Δ. (840 μονάδες και πιο κάτω ίσως).

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Έπενδύσεων Κύκλος ΑΧΈΠΈΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης