Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε χαμηλό 5ετίας οι άμεσες Σινο-Αμερικανικές επενδύσεις, εν μέσω εμπορικών εντάσεων

tags :
Σε χαμηλό 5ετίας οι άμεσες Σινο-Αμερικανικές επενδύσεις, εν μέσω εμπορικών εντάσεων
Η απροθυμία επένδυσης κεφαλαίων από Αμερικανούς και Κινέζους στα κράτη εκατέρωθεν αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 χρόνων
Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ενταθεί μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζει να μετρά απώλειες στα εδάφη των δύο κρατών.
Νέο θύμα, η βούληση των Αμερικανών και των Κινέζων επενδυτών να αναπτύξουν κεφάλαια στα εδάφη των χωρών εκατέρωθεν που παρουσιάζει σημαντική μείωση εν μέσω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με νέα μελέτη της ερευνητικής εταιρείας Rhodium Group.

Οι διμερείς ξένες άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ) μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση στα 13 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο και πλησίασαν επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από το α’ εξάμηνο του 2004.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζει ένα όλο και πιο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο αντανακλάται ταυτόχρονα και στην παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται.
Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μακροοικονομικές πιέσεις που καθιστούν απίθανο το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χαλαρώσει τους εξερχόμενους ελέγχους κεφαλαίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι εν λόγω έλεγχοι παραμένουν ένα σημαντικό εμπόδιο για τις ξένες επιχειρήσεις και τους επενδυτές χαρτοφυλακίου, όπως αναφέρει η έκθεση.
Οι δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών από τις κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, καθώς το Πεκίνο κατέστησε αυστηρότερους τους ελέγχους κεφαλαίου αυξάνοντας τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και τις μακροοικονομικές ανησυχίες που επικρατούν στις εγχώριες αγορές του. «Οι έλεγχοι εξερχόμενων άμεσων επενδύσεων του Πεκίνου και η καταστολή των ιδιωτικών επενδυτών με υψηλή μόχλευση συνέχισαν να επιβαρύνουν τις κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Μια εσκεμμένη συρρίκνωση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας επιδείνωσε περαιτέρω τις ανοιχτές κινήσεις, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους αντί να επενδύσουν στο εξωτερικό», συνεχίζει η έκθεση.
Η κάμψη ήταν επίσης αποτέλεσμα ενός πιο αυστηρού ελέγχου των ξένων εξαγορών που επέβαλε η διοίκηση Trump.
 

Οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 46 δισ. δολάρια το 2016 χάρη σε μια σειρά συμφωνιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και επανήλθαν σε πιο μέτρια επίπεδα ανερχόμενες στα 29 δισ. δολάρια το 2017.
Το 2018, έπεσε μόλις στα 5 δισ. δολάρια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα 3,1 δισ. δολάρια.
Μία από τις σημαντικότερες απώλειες κινεζικών άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ ήταν στα ακίνητα και στη φιλοξενία, όπου μειώθηκε στα 280 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2019, από 8,66 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του αντίστοιχου πρώτου εξαμήνου του 2016, μια πτώση 97% σε τρία χρόνια.
 



Όπως καταγράφεται επίσης στην έκθεση, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις είχαν σχέδια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής στις ΗΠΑ για την αποφυγή δασμών. Ωστόσο, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τα άλλαξε όλα αυτά και πολλοί έχουν αναδιαμορφώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε η έκθεση του Rhodium.
Η Bitmain Technologies Ltd., μια πολυεθνική εταιρία ημιαγωγών με έδρα το Πεκίνο, που φέρεται να έχει επενδύσει 500 εκ. δολάρια σε νέες αμερικανικές επιχειρήσεις, έκτοτε έχει παγώσει το έργο λόγω του εμπορικού πολέμου.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις τους κατά 13 δισ.δολάρια ΗΠΑ το 2018 και υπήρχαν τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε εκκρεμείς πωλήσεις έως το 4ο τρίμηνο.
Οι HNA, Anbang και Wanda, ήταν τρεις κινεζικές εταιρείες που πωλούσαν τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ πέρυσι.
Λόγω των αυξημένων εκχωρήσεων, οι κινεζικές καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις ΗΠΑ ήταν αρνητικές κατά  8 δισ. δολάρια το 2018.
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η δυσμενής τροπή στις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις επηρεάζει κατά τρόπο ανάλογο και τον αριθμό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Trump, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 10% σε κινεζικά αγαθά ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, θα συνεχίσει να μειώνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις δύο χώρες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης