Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κεντρικές τράπεζες εκπλήσσουν τις αγορές με μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων - Οι 3 τελευταίες κινήσεις που εντυπωσίασαν

tags :
Οι κεντρικές τράπεζες εκπλήσσουν τις αγορές με μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων - Οι 3 τελευταίες κινήσεις που εντυπωσίασαν
Ο τελευταίος γύρος μειώσεων επιτοκίων, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τον εμπορικό πόλεμος, έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλή assets, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός
Στον χορό της νομισματικής χαλάρωσης μπήκαν ακόμα τρεις κεντρικές τράπεζες με μειώσεις επιτοκίων που προκάλεσαν εντύπωση στις αγορές.
Ο λόγος για τις κεντρικές τράπεζες σε Νέα Ζηλανδία, Ινδία και Ταϊλάνδη που ανακοίνωσαν σήμερα (7/8/2019) μεγαλύτερες από το αναμενόμενο μειώσεις επιτοκίων, ενισχύοντας την παγκόσμια τάση νομισματικής χαλάρωσης.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας μείωσε τα επιτόκια κατά 35 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ η Τράπεζα της Ταϊλάνδης μείωσε, απροσδόκητα, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το 2015.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας εξέπληξε τις αγορές με μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, δύο φορές περισσότερο από το αναμενόμενο.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια της αμετάβλητα σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ μετά τις μειώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Όπως σχολιάζει το CNBC σε σχετικό δημοσίευμα, το βασικό συμπέρασμα από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είναι ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το outlook της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που τις αναγκάζει να καταφύγουν σε μεγάλες αλλαγές στη νομισματική πολιτική με στόχο την αποφυγή της ύφεσης.
Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων σε περιβάλλοντα όπως αυτό, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Ο Rabbani Wahhab από την London & Capital δήλωσε στο CNBC ότι το timing και το μέγεθος των μειώσεων επιτοκίων από Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη και Ινδία στέλνει σαφές μήνυμα στις αντίστοιχες οικονομίες και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι της άποψης ότι «δεν είναι μόνο τα μεγάλα οικονομικά μπλοκ όπως οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη που χρειάζονται χαλαρότερες νομισματικές συνθήκες, αλλά άλλες οικονομίες που είναι μέρος της παγκόσμιας μηχανής».
Τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων έχει στρώσει και η ΕΚΤ, που στη τελευταία συνεδρίαση, υπαινίχθηκε πιθανή μείωση κατά το τρέχον έτος, ενώ η Fed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την πρώτη μείωση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ωστόσο, τις ανησυχίες ενισχύοντας και από τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
«Η κοινή ανησυχία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως είναι ο αποπληθωρισμός, ο οποίος από μόνος του αποτελεί συχνά πρόδρομο για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιθανό να δούμε περισσότερες κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων», δήλωσε ο Wahhab.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης