Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διχάζει την ΕΕ η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού

Διχάζει την ΕΕ η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού
ΕΕ: Διχάζει η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού
Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού είναι όσο παλιά είναι και η ίδια η EΕ.
Όταν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έγινε Ένωση χάρη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να υιοθετήσουν μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το κανάλι Euronews.
Η επίσημη απόφαση για τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης (ERRF) λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 1999, κατά τη Σύνοδο του Ελσίνκι.
Στη Νίκαια, δύο χρόνια μετά, τα κράτη μέλη αποφάσισαν ότι η δύναμη αυτή θα γινόταν πραγματικότητα το 2003.
Έχουν περάσει τόσα χρόνια και η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών.
Το ζήτημα διχάζει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Νίκαιας, η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης που αποφασίστηκε πριν από δύο δεκαετίες έπρεπε να αριθμεί μέχρι 60.000 στρατιώτες που θα συνεισέφεραν τα κράτη μέλη.
Οι στρατιώτες αυτοί θα συγκεντρώνονταν για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και για εκπαίδευση με δυνατότητα ανάπτυξης 60 ημερών.
Τον Ιούλιο του 2018, μετά από μια διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του εθνικού εισοδήματος για την άμυνα έως το 2024.
Τότε, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε:
«Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό τώρα, σε σχέση με δύο ημέρες πριν.
Το ΝΑΤΟ δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, πολλές χώρες κι εμείς κάναμε περισσότερα απ΄ ότι θα έπρεπε.
Ειλικρινά, κουβαλούσαμε μεγάλο βάρος, γι' αυτό το αποκαλούμε κατανομή των βαρών».
Η ασφάλεια και η αμυντική θωράκιση των εθνικών συνόρων είναι θέματα για τα οποία τα κράτη μέλη ήταν πάντοτε απρόθυμα να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους.
Ένας από τους λόγους που έχει σταματήσει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού είναι η ανησυχία ότι ένα ευρωπαϊκό στρατιωτικό σχέδιο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το ΝΑΤΟ.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στις στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται σε 311 δισ. δολάρια, ενώ προηγούνται οι ΗΠΑ με 518 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες.
Σε απάντηση στην κριτική του Τραμπ για το ΝΑΤΟ και τη νέα ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν το 2017 ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Pesco», το οποίο υπέγραψαν 25 κράτη μέλη, προκειμένου να προωθήσουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών στρατών και να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα σε ένα ταμείο για την ευρωπαϊκή άμυνα, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής έρευνας, της ανάπτυξης και του εξοπλισμού.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για διαφορετικούς λόγους, είναι υπέρ ενός ευρωπαϊκού στρατού.
Και οι δύο γνωρίζουν ότι για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια ομοσπονδία κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης