Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard Chartered: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας «τρελαίνει» τους επενδυτές

Standard Chartered: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας «τρελαίνει» τους επενδυτές
Οι επενδυτές εν αναμονή των επόμενων ανακοινώσεων
Εν αναμονή των επόμενων επίσημων ανακοινώσεων και με ελάχιστες ενδείξεις ότι η ένταση θα υποχωρήσει, η όποια ύφεση δεν θα έρθει πριν μπει το 2020.
Η εύθραυστη ηρεμία της Τρίτης 6/8 ενίσχυσε την σημασία του γουάν.
Αφότου το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) έθεσε το νόμισμα σε επίπεδο ισχυρότερο από αυτό που περίμεναν οι αγορές.
Ο Steve Englander της Standard Chartered λέει ότι ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως χειραγωγού του νομίσματος και η παραπομπή του θέματος στο ΔΝΤ για ένα έτος διαπραγματεύσεων μπορεί έχει πολιτική σημασία για τη διοίκηση των ΗΠΑ αν δεν είναι σε θέση να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα τους ερχόμενους μήνες.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλό σκηνικό για τους επενδυτές.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζει συνεχώς αυξομειώσεις.
Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής (Fed) και η PBoC έχουν περιθώρια να ανακόψουν την επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων, ενώ η Wall Street και οι κινεζικές μετοχές εξακολουθούν να κατέχουν σημαντικά κέρδη για το έτος μέχρι σήμερα.
Αυτό κρατά την παγκόσμια οικονομία όμηρο σε έναν ολοένα και αυξανόμενο πόλεμο λέξεων και αντιποίνων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Με τη σειρά τους, οι αγορές που καλύπτουν μετοχές, νομίσματα, εμπορεύματα και ομόλογα αντιμετωπίζουν κυλιόμενες περιόδους υψηλότερης μεταβλητότητας, κάτι που ενθαρρύνουν μόνο μια πιο αμυντική στάση.
Σε ένα τέτοιο κλίμα, αναμένεται να ανακάμψει η αγορά.
Όπως φαίνεται σε προηγούμενες περιόδους αναταραχής στην αγορά, χρειάζεται χρόνος για τις μετοχές να αποκομίσουν ένα κατώτατο όριο.
Προς το παρόν, ο δείκτης FTSE έχει σταματήσει λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών καθώς οι μετοχές της Ασίας και της Ευρώπης δεν μπόρεσαν να σταθεροποιηθούν την Τρίτη.
Βασικό ρόλο διαδραματίζει προς το παρόν το αμερικανικό δολάριο, το οποίο ήταν κυρίως σταθερό την Τρίτη.
Η προεδρία Trump φαίνεται ιδιαιτέρως ευαίσθητη στο θέμα της δύναμης του δολαρίου, κάτι που απέδειξε και με την περίπτωση της πτώσης του γουάν.
Η επισήμανση της Κίνας ως χειραγωγού νομισμάτων υπογραμμίζει την ευαισθησία της διοίκησης Trump γύρω από τη δύναμη του δολαρίου.
Η Nordea Asset Management πιστεύει ότι η πίεση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στην Κίνα είναι μια προσπάθεια να εξαλειφθεί οποιαδήποτε ταχεία αποδυνάμωση του κινεζικού κινήτρου.
Αυστηροί οικονομικοί όροι με ισχυρό δολάριο σημαίνει ότι ένας πολύ πιο επιθετικός κύκλος μείωση των επιτοκίων από την Fed μπορεί να βρίσκεται καθοδόν, με το ερώτημα εάν και πότε θα υπάρξει περαιτέρω μείωση σε περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ο κίνδυνος ιαπωνοποίησης (japanification)

Η διαφορά στις παγκόσμιες αποδόσεις ομολόγων προκαλεί μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν μία μοίρα αντίστοιχη με της Ιαπωνίας.
Η HSBC ήταν η τελευταία τράπεζα που γκρέμισε τις προβλέψεις της για τις αποδόσεις των ομολόγων φέτος.
«Για τα ομόλογα, ο κίνδυνος ιαπωνοποίησης, σημαίνει μονίμως χαμηλές αποδόσεις και διάθεση χρημάτων αλλού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης