Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρία καυτά μέτωπα για τα κόκκινα δάνεια - PQH, Εθνική - Alpha bank και δευτερογενής αγορά NPEs

tags :
Τρία καυτά μέτωπα για τα κόκκινα δάνεια - PQH, Εθνική - Alpha bank και δευτερογενής αγορά NPEs
Σε τρία μέτωπα η μάχη των κόκκινων δανείων για τα funds που λαμβάνουν θέσεις για τις εξελίξεις μέχρι το τέλος του 2019
Σε τρία μέτωπα θα δοθεί η μάχη των κόκκινων δανείων για τα funds που λαμβάνουν θέσεις για τις εξελίξεις μέχρι το τέλος του 2019.
Το τέλος αυτής της χρονιάς είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις τράπεζες διότι θα καταγράψουν στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο stress test του 2020.
Σύμφωνα με τα όσα σημείώνουν έγκυροι παράγοντες την πορεία της αγοράς των NPEs  θα την καθορίσουν:
α. οι σχετικές με την PQH εξελίξεις,
β. το κατά πόσον η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα θα κινηθούν στη λογική της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς και θα απευθυνθούν σε μεγάλες πλατφόρμες για το σύνολο σχεδόν του χαρτοφυλακίου τους ή τέλος πάντων για μεγάλο κομμάτι αυτού
γ.  και τέλος τι θα γίνει με τη δευτερογενή αγορά NPEs αφού ήδη τα funds που απέκτησαν τμήματα των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έχουν αρχίσει να τα ξεκαθαρίzουν και θα δούμε στην πορεία τμηματοποιήσεις και αργότερα  πωλήσεις ξεκαθαρισμένων αυτών τμημάτων προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Οι τελευταίες αυτές δράσεις αναμένονται  περί το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Σε ότι αφορά την PQH η εταιρία φαίνεται να προχωρά στο ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της ετοιμάζοντας πακέτο προς πώληση ύψους  περί τα 4,5 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ NPLs των 17 υπό εκκαθάριση τραπεζών που διαχειρίζεται μέχρι τώρα.
Στόχος είναι το εγχείρημα να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και για την ίδια την πλατφόρμα διαχείρισης.
Το συγκεκριμένο πακέτο ονομάζεται Αριάδνη και θα ακολουθήσει το Αίολος το οποίο σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η PQH έλαβε παράταση μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου για την υποβολή προσφορών.
Η Αριάδνη φέρει δάνεια εξασφαλισμένα ενώ το Αίολος περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
Ας σημειωθεί πως οι πωλήσεις των δανείων της PQH δεν αποτελούν καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς τα δάνεια που διαχειρίζεται η εταιρία δεν έχουν αποτιμηθεί σε fair value και οι απώλειες βαρύνουν τον προϋπολογισμό. Επομένως το εγχείρημα μπορεί να επιτύχει μπορεί και όχι.
Σε ότι αφορά την Εθνική και την Alpha Bank η εκτίμηση για τις επόμενες πράξεις αναμένεται να διατυπωθεί μετά το Σεπτέμβριο οπότε και  εκτός απροόπτου θα υπάρχει  έγκριση  και δυνατότητα εφαρμογής τη πρώτηςς συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών μέσω του APS όπως έχει καταγράψει η πρόταση του ΤΧΣ που εξετάζεται από τη DG Comp.
Σε ότι αφορά τώρα τις εξελίξεις της δευτερογενούς αγοράς  κόκκινων δανείων, στο κυρίαρχο τμήμα της, θα πρέπει να σημειωθεί πως η πλήρης ανάπτυξη αυτής της αγοράς θα υπάρξει σε έναν χρονικό ορίζοντα της τάξεως των δύο έως τριών ετών.
Ομως ήδη τα funds που αγόρασαν πακέτα NPEs έχουν στην κατοχή τους εθελοντικά αρκετά από τα ακίνητα - ενέχυρα των προβληματικών δανείων που είχαν εξασφαλίσεις και έτσι μπορούν να κόψουν κομμάτια των χαρτοφυλακίων που απέσπασαν  και να το μεταπωλήσουν.
Μάλιστα σύμφωνα με εκπροσώπους κάποιων funds υπάρχουν πολλοί μικρότεροι αγοραστές για τέτοιου τύπου ενεργητικά που προσδοκούν βγάλουν κάποιο κέρδος εκεί που τα μεγάλα funds βρίσκουν την περαιτέρω διαχείριση ασύμφορη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης