Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα υψηλά 6 ετών ο χρυσός - «Άλμα» 2,4% στα 1.519,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε νέα υψηλά 6 ετών ο χρυσός - «Άλμα» 2,4% στα 1.519,60 δολ. ανά ουγγιά
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 2,4% ή 35,40 δολ. στα 1.519,60 δολ. ανά ουγγιά
Σε νέα υψηλά έξι ετών ανήλθε σήμερα (6/8/2019) ο χρυσός, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν απότομη πτώση και ο χρυσός έλαβε ισχυρή ώθηση μετά τις μεγαλύτερες των αναμενόμενων μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας, καθώς και από μια απροσδόκητη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης.
Οι κινήσεις αυτές υπογράμμισαν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της επιδείνωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου, στον οποίο οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια για να ωφεληθούν από ένα ασθενέστερο νόμισμα.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 2,4% ή 35,40 δολ. στα 1.519,60 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,1% στις 97,6 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,122 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Η πρόσφατη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έχει στρέψει τους επενδυτές προς το «ασφαλές καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου, διατηρώντας την τιμή του σε ανοδική τροχιά.
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούν τα γεγονότα και προσδίδουν αδικαιολόγητα στην Κίνα την ταμπέλα της χειραγώγησης συναλλάγματος, η οποία αποτελεί μία συμπεριφορά η οποία βλάπτει τους άλλους και τους ίδιους».
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έχουν αυξήσει τις πιθανότητες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, γεγονός που στηρίζει περαιτέρω τις τιμές του χρυσού.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης