Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reason Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ χάνουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

tags :
Reason Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ χάνουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Reason Foundation: Γιατί οι ΗΠΑ χάνουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ συνεχίζει να διευρύνεται και ο Πρόεδρος D. Trump αναβαθμίζει την πολεμική του ρητορική απέναντι στην Κίνα, ένα πράγμα είναι σίγουρο, τα οικονομικά στοιχεία και τα θεμελιώδη δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ηττημένος σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο.
Σύμφωνα με μια έκθεση του Reason Foundation, οι επενδύσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν απότομα από την έναρξη του εμπορικού πολέμου και οι αμερικανικές εξαγωγές έχουν επίσης μειωθεί πάρα πολύ.
Το χάσμα μεταξύ του ποσοστού των εξαγωγών των ΗΠΑ στην Κίνα και των εισαγωγών των ΗΠΑ από τη Κίνα αυξήθηκε στα 30,2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο του 2019, από 30,1 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Υπάρχουν όμως τρία ακόμη σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τον εμπορικό πόλεμο.
Το διευρυνόμενο χάσμα οφείλεται στη μείωση της αξίας των αμερικανικών εξαγωγών, ανέφερε το Bloomberg.
Το εμπορικό έλλειμμα αποτέλεσε πρόβλημα για τον πρόεδρο Trump και ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο.
Ο Trump χρησιμοποίησε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ως βασική αιτιολόγηση των εμπορικών πολιτικών του και έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι οι δασμοί που επιβάλλονται στα προϊόντα από την Κίνα θα μειώσουν αυτό το έλλειμμα.
Αλλά όπως προβλεπόταν, όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον κεντρικό προγραμματισμό και την κυβερνητική παρέμβαση για να χάσει την ελεύθερη αγορά, τα πράγματα επιδεινώνονται.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν γενικά ότι τα εμπορικά ελλείμματα δεν έχουν σημασία, καθώς το ελεύθερο εμπόριο είναι πιο σημαντικό για μια σταθερή οικονομία αναφέρει το Reason Foundation.
Οι επιβαλλόμενοι δασμοί από τον Trump έχουν αντίκτυπο, αλλά όχι θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εισαγωγές από την Κίνα υποχώρησαν κατά 12%.
Και οι δύο πλευρές κάνουν λιγότερες συναλλαγές, αλλά το εμπορικό έλλειμμα εξακολουθεί να υφίσταται.

Τρία άλλα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι επίσης μια αποτυχημένη αποτυχία

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι επενδύσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν απότομα από την έναρξη του εμπορικού πολέμου του Trump στα μέσα του 2018.



Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε προσλήψεις και κεφαλαιουχικές επενδύσεις καθώς έρχονται αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα και το υψηλότερο κόστος.

Απώλεια θέσεων εργασίας που παράγουν αγαθά

Ο Trump προσπάθησε επίσης να δικαιολογήσει τις εχθρικές του εμπορικές πολιτικές επικαλούμενος τη σημασία των αμερικανικών θέσεων εργασίας στις εγχώριες βιομηχανίες.
Ο τομέας της μεταποίησης των ΗΠΑ είναι επισήμως σε ύφεση, αλλά οι απώλειες θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν το τοπίο της αμερικανικής οικονομίας γενικότερα.



Απώλειες για τον κρατικό προϋπολογισμό

Ο εμπορικός πόλεμος ήταν καθαρή ζημία για το δημόσιο ταμείο.
Βέβαια, υπάρχουν τα δισεκατομμύρια δολάρια από τους επιβαλλομένους δασμούς που καταβάλλονται από Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά το ποσό που καταβάλλεται στους αγρότες για να αντισταθμίσουν τις ζημιές που υφίστανται από τον εμπορικό πόλεμο είναι υψηλότερο.



Οι ΗΠΑ χάνουν αυτόν τον εμπορικό πόλεμο και ο Αμερικανός καταναλωτής είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος από όλους τονίζει το Reason Foundation.
Η κυβερνητική παρέμβαση δεν θα διορθώσει το πρόβλημα.
Ο κεντρικός σχεδιασμός έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, και είναι παρελθόν χρόνος που συνειδητοποιούμε ακριβώς τι συμβαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης