Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για γέλια και για κλάματα - Χρέη στην Εφορία λιγότερο από 1 ευρώ έχουν συνολικά 367.253 φορολογούμενοι

tags :
Για γέλια και για κλάματα - Χρέη στην Εφορία λιγότερο από 1 ευρώ έχουν συνολικά 367.253 φορολογούμενοι
Απίστευτο και όμως πραγματικό: 367.253 φορολογούμενοι βρίσκονται καταχωρισμένοι στα «μαύρα βιβλία» της Εφορίας μολονότι χρωστούν λιγότερο από 1 ευρώ σε αυτήν
Απίστευτο και όμως πραγματικό: 367.253 φορολογούμενοι βρίσκονται καταχωρισμένοι στα «μαύρα βιβλία» της Εφορίας μολονότι χρωστούν λιγότερο από 1 ευρώ σε αυτήν.
Και για την ακρίβεια, 99 λεπτά του ευρώ.
Βέβαια το πιο απίστευτο είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν ότι οφείλουν… λεφτά στο κράτος.
Αυτά προκύπτουν από ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο αναφέρεται στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της Εφορίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ανήλθε σε 3.750.195 και από αυτούς 367.253 ή ποσοστό 10% έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μικρότερα από 1 ευρώ.
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών έχει αυξηθεί κατά 22.779 πρόσωπα (φυσικά και νομικά), ενώ το πλήθος των φορολογουμένων με βασική οφειλή κάτω από 1 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 13.206 πρόσωπα.
Αν και η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οφειλές αυτού του ύψους δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές, εντούτοις απ' ό,τι φαίνεται αυτός δεν είναι ο γενικός κανόνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις των 367.253 φορολογουμένων, τα χρέη κάτω του 1 ευρώ δεν είναι ποσά τα οποία βεβαιώθηκαν πρωτογενώς, δηλαδή δεν προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλους φόρους.
Αποτελούν ποσά οφειλών τα οποία δημιουργήθηκαν από ελλιπείς πληρωμές των φορολογουμένων. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα χρέος προς την Εφορία 60,42 ευρώ που πληρώθηκε σε μηχάνημα τραπέζης να μην εξοφλήθηκε στο σύνολό του και να έμειναν απλήρωτα τα 0,02 ευρώ επειδή το μηχάνημα δεν δεχόταν μικρά κέρματα, κάτω των 10 λεπτών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να πάρουν κανονικά αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει τη χορήγηση μόνο για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ.
Σύμφωνα την έκθεση, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 104,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαπιστώνεται μείωση του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 204,3 εκατ. ευρώ.
Επιβράδυνση παρατηρήθηκε και στον ρυθμό συσσώρευσης νέων οφειλών, με τα νέα ληξιπρόθεσμα να είναι λιγότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι φορολογούμενοι με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 196, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, και έφτασαν τους 8.080 αντιπροσωπεύοντας το 0,22% του συνόλου των οφειλετών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης