Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Καθοριστικό το κινέζικο νόμισμα για την πορεία των διεθνών αγορών

CNBC: Καθοριστικό το κινέζικο νόμισμα για την πορεία των διεθνών αγορών
Αν η Κίνα αφήσει το νόμισμα της να πέσει κι άλλο για να αντισταθμίσει τους δασμούς, ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προωθηθεί περαιτέρω και να βλάψει την παγκόσμια οικονομία.
Το γουάν ήρθε στο προσκήνιο, αφού η Κίνα το χρησιμοποίησε σαν όπλο στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, για να αντιδράσει στους δασμούς του Trump.
Η Κίνα τη Δευτέρα 5/8/2019 επέτρεψε στο νόμισμα να παραβιάσει το ψυχολογικό επίπεδο των 7 γιουάν έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από το 2008, γεγονός που προκάλεσε κύμα πωλήσεων στις σημαντικότερες μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν στα χειρότερα επίπεδα του έτους.
Η απλή εξήγηση είναι ότι αν το γιουάν πέσει, σημαίνει ότι η Κίνα αφήνει να παρασυρθεί για να μειώσει τις επιπτώσεις των δασμών και να ορθώσει ανάστημα στον Trump.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προωθηθεί περαιτέρω και να βλάψει την παγκόσμια οικονομία.
Κατά τη διάρκεια αυτών των άγριων διακυμάνσεων της ημέρας (7/8/2019), οι traders αναζητούσαν απαντήσεις.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της J.P. Morgan, Adam Crisafulli, "Ήταν μια εξαιρετικά απογοητευτική αγορά δεδομένου ότι o S&P 500 ταλαντευόταν μερικές εκατοστιαίες μονάδες σε λίγες ώρες, χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις".
Αλλά μια ματιά στα γραφήματα δείχνει ότι το γιουάν υπαγόρευε δυνατότητα trading, τόσο σήμερα 7/8/2019 όσο και τις τρεις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να επηρεάσει και την κίνηση στις αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων.

Image

"Το νόμισμα είναι πλέον ένας μεγάλος παράγοντας της μεταβλητότητας της αγοράς, καθώς ο κυλιόμενος τριμηνιαίος συσχετισμός μεταξύ του γιουάν και του δείκτη Cboe Volatility Index βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα", σύμφωνα με την Macro Risk Advisors.
Κάθε βράδυ, στις 21:00 τοπική ώρα,  η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καθορίζει ένα επίπεδο στο οποίο το γιουάν θα εμπορεύεται έναντι του δολαρίου εντός της Κίνας.
Χθες, Τρίτη 6/8/2019, η κεντρική τράπεζα έδωσε τη μέση τιμή του γιουάν στα 6.9996 ανά δολάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το αναμενόμενο.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέμεινε ότι η Κίνα δεν θα συμμετάσχει σε ανταγωνιστική υποτίμηση.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος, δεδομένου ότι άφησε το γιουάν να σπάσει το βασικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης