Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμο το επόμενο 4μηνο για τις ελληνικές τράπεζες – Οι 10 εκκρεμότητες που πρέπει να καλύψουν με στόχο τα stress tests του Ιουλίου 2020

Κρίσιμο το επόμενο 4μηνο για τις ελληνικές τράπεζες – Οι 10 εκκρεμότητες που πρέπει να καλύψουν με στόχο τα stress tests του Ιουλίου 2020
Υπάρχουν θεσμικά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν κάθε τράπεζα ξεχωριστά τα οποία είναι κομβικής σημασίας για τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Το τελευταίο 4μηνο του 2019 θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόσο σημαντικό που καθορίζει όχι μόνο την πορεία των μετοχών ή τα κέρδη αλλά αποτελεί εφαλτήριο και για τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Το βασικό ζήτημα είναι ποιες μεγάλες εκκρεμότητες πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο 4μηνο του 2019;
Υπάρχουν θεσμικά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν κάθε τράπεζα ξεχωριστά τα οποία είναι κομβικής σημασίας για τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Να σημειωθεί ότι τα stress tests του 2020 θα πραγματοποιηθούν με παραδοχές ισολογισμών 2019.

Οι θεσμικές προτεραιότητες

1)Οι βασικές θεσμικές προτεραιότητες των τραπεζών είναι η έγκριση του APS ή Ιταλικού μοντέλου για τα κόκκινα προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες θα τιτλοποιούν έως 20 δισεκ. NPEs θα εκδίδουν ομολογιακά δάνεια senior, mezzanine και junior και το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια – senior – ομόλογα.
Τα κύρια ομόλογα θα είναι ύψους 6-7 δισεκ. τα οποία θα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο που θα έχει ως βάση το CDS 3 ετών.
Ωστόσο εάν ξεπεραστεί η 3ετία τότε θα υπάρχει ένα κλιμακωτό επιτόκιο που θα ορίζεται από το 5ετές CDS και το 7ετές CDS.
Το βασικό CDS στα 5 χρόνια έχει απόδοση 265 μονάδες βάσης.
2)Θα αρθούν και τυπικά τα capital controls εξέλιξη που θα ολοκληρώσει τον κύκλο των κεφαλαιακών ελέγχων.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών ελέγχων έχει αποσυρθεί και απομένουν ορισμένες συναλλαγές με το εξωτερικό.
Η άρση των capital controls θα αλλάξει και την βαθμολογία της Ελλάδος στις 26 Οκτωβρίου 2019 από την Standard and Poor’s όπου επίκειται αναβάθμιση.
Επίσης η Fitch θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες εντός του Σεπτεμβρίου έως 3 κλίμακες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Fitch είναι ο μόνος ελεγκτικός οίκος που λόγω των capital controls βαθμολογεί πολύ χαμηλά τις ελληνικές τράπεζες στην κατηγορία CCC…
3)Η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών θα αυξήσουν τα όρια αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να μπορούν να αγοράζουν στο μέλλον ελληνικά ομόλογα.
Η αύξηση των ορίων ή θα περιλαμβάνει πλήρη απελευθέρωση ή διπλασιασμό με βάση τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες των τραπεζών

Ο τραπεζικός κλάδος χωρίς καμία αμφιβολία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του μεγάλου αποθέματος NPEs 80 δισεκ. και της υποχρέωσης να μειωθούν στα 34-36 δισεκ. το 2021.
Οι βασικές προτεραιότητες των τραπεζών είναι

Eurobank

Η Pimco και η Eurobank θα έχουν καταλήξει έως τέλη Σεπτεμβρίου 2019 σε ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα αναλάβει το σχήμα Pimco – Qualco την διαχείριση 26 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.
Με βάση εκτιμήσεις το deal θα κλείσει μεταξύ 450 με 500 εκατ ευρώ.
Για το Pillar 100 με 110 εκατ ευρώ το μέγιστο
Για το Cairo 60 με 70 εκατ το 1/5 των 300 εκατ του mezzanine bond
Για την FPS το μέγιστο 250-300 εκατ ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Τελικό άθροισμα προσφορών περίπου 500 εκατ ευρώ ή σε ένα εύρος 450 με 500 εκατ ευρώ.
H κεφαλαιακή επίδραση δεν ξεπερνάει τα 240 εκατ ευρώ.
Το πρόγραμμα Pillar είναι ύψους 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων, το πρόγραμμα Cairo 7,2 δισεκ. προβληματικών δανείων και η πώληση της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank συνολικό ύψος 26 δισεκ. NPEs.
Τα 26 δισεκ. ευρώ που θα διαχειρίζεται η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank που θα πωληθεί δομούνται ως εξής
-2 δισεκ. NPEs στεγαστικά δάνεια του προγράμματος Pillar
-7,2 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια του προγράμματος Cairo
-7 δισεκ. NPEs προβληματικά δάνεια που θα παραμείνουν στην Eurobank αλλά θα διαχειρίζεται η νέα FPS
-6 δισεκ. NPEs που ήδη διαθέτει η FPS η εταιρία διαχείρισης της Eurobank
-4 δισεκ. NPEs που ήδη υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια της τράπεζας κυρίως πάσης φύσεως επιχειρηματικά.

Πειραιώς

Η Πειραιώς αναμένει τι σχετικές εγκρίσεις από τον SSM για να κλείσει το deal με την Intrum και τυπικά.
Θα μεταφερθούν στην «bad bank» περί τα 27 δισεκ. NPEs μαζί με 1250-1300 εργαζομένους.
Η Πειραιώς ολοκλήρωσε την έκδοση του tier 2 ύψους 400 εκατ με επιτόκιο 9,75%.

Εθνική τράπεζα

Οι βασικές εκκρεμότητες της Εθνικής τράπεζας είναι ουσιαστικά τρεις
-Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ονομάζεται ΛΕΠΕΤΕ, θα πρέπει να καταβάλλει μόνο 35 εκατ για να μην επιβαρύνεται ο ισολογισμός.
Έχει εκτιμηθεί ότι η συνολική επιβάρυνση από το ΛΕΠΕΤΕ σε παρούσες αξίες ανέρχεται σε 1 δισεκ. ευρώ.
-Η Εθνική αναμένεται να πωλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Fairfax.
-Η Εθνική σχεδιάζει να μεταφέρει 4-6 δισεκ. NPEs στην διαχείριση της Pimco – Eurobank – FPS.

Alpha bank

Προς έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης tier 2 όπως Η Εθνική και η Πειραιώς σχεδιάζει η Alpha bank με στόχο να αντλήσει 500 εκατ με επιτόκιο 7,60%.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πρόσφατα άντλησε 400 εκατ με επιτόκιο 9,75% και η Εθνική με 8,25%.
Η Alpha bank σχεδιάζει έκδοση tier 2 μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου με επιτόκιο 7,60% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτύχει ελληνική τράπεζα σε ελεύθερη αγορά.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της καθώς προχωράει στην υλοποίηση μεγάλου deal – κατά τα πρότυπα της Eurobank – στα προβληματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα η Alpha bank σχεδιάζει ένα συνδυασμό τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων σε σύνολο περίπου 21 δισεκ. ευρώ NPEs.
Ως προς το μείζον θέμα της μείωσης των NPEs φαίνεται ότι η Alpha bank θα υιοθετήσει ένα μοντέλο τύπου Eurobank και Πειραιώς όπου θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την διαχείριση των NPEs.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το deal της Alpha bank θα κινείται μεταξύ 12 με 15 δισεκ. NPEs με ένα συνδυασμό τιτλοποίησης και αξιοποίησης των NPEs.
H Alpha bank με 7,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC – το χαμηλότερο στον τραπεζικό κλάδο – και 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις φαίνεται ότι δύο θα είναι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι η Pimco και το Fortress.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης