Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Salvini: Η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία - Ζητά άμεσα πρόωρες εκλογές - Πυρά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Salvini: Η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία - Ζητά άμεσα πρόωρες εκλογές - Πυρά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων
Tην άμεση αντικατάσταση υπουργών ζητά ο Salvini
(upd) Προς πρόωρες εκλογές φαίνεται να οδεύει ολοταχώς η Ιταλία, καθώς η τελευταία εξέλιξη θέλει τον αρχηγό της Lega, Matteo Salvini, να δηλώνει αργά σήμερα το απόγευμα (8/8) ότι δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που να στηρίζει την κυβέρνηση με τα Πέντε Αστέρια.
Όπως ανέφερε ο κ. Salvini, ο ίδιος ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte ότι είναι πλέον αναγκαίο να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Lega ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλώνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, κηρύσσοντας έτσι την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες, ο Salvini ανέφερε ότι δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό J. Conte Κόντε ότι η συμμαχία της Λέγκας και του κόμματος των Πέντε Αστεριών έχει καταρρεύσει και πως "θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους"
Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα.

Πυρά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Luigi Di Maio δήλωσε ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου, ηγέτη της Λέγκας Matteo Salvini, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
"Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ' ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε", τόνισε ο Luigi Di Maio, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι "παρασύρει τη χώρα" και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.
Η απότομη αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από μήνες ενδοκυβερνητικών τριγμών και οδηγεί την χώρα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας.
Το κοινοβούλιο, που τώρα βρίσκεται σε θερινή διακοπή των εργασιών του, θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη εβδομάδα για τα αναγκαία επόμενα βήματα, είπε ο Matteo Salvini, αναφερόμενος σε διεξαγωγή ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και την παραίτηση του πρωθυπουργού J. Conte.
Οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, την οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Lega, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου.
Τα Πέντε Αστέρια έχουν περισσότερες έδρες στη σημερινή βουλή από όσες κατέχει η Lega, αλλά το ακροδεξιό κόμμα του Matteo Salvini συγκεντρώνει διπλάσια στήριξη στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και συχνά απειλούσε να εκμεταλλευτεί, κεφαλαιοποιώντας αυτή τη δημοτικότητα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Ο Ιταλός πρόεδρος S. Mattarela είναι ο μόνος που έχει την εξουσία για να δώσει την εντολή διάλυσης της βουλής και ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει των προπαρασκευαστικών εργασιών το Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, που πρέπει έπειτα να τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Salvini έθετε εκβιαστικά διλήμματα στον πρωθυπουργό Conte, την ώρα που οι σχέσεις του με τον κυβερνητικό εταίρο Luigi Di Maio βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο,
«Ή ξεκινάμε από την αρχή ή πάμε σε εκλογές», ήταν το τελεσίγραφο το έθεσε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, στη συνάντηση που είχαν στην έδρα της κυβέρνησης, στο Παλάτσο Κίτζι, μετά την καταψήφιση στη Γερουσία της πρότασης του κυβερνητικού εταίρου του, του Κινήματος 5 Αστέρων του Luigi Di Maio, κατά της κατασκευής του έργου για τη νέα υπερταχεία Τορίνου-Λυόν, που διεύρυνε το κυβερνητικό χάσμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Corriere della Serra, το τελεσίγραφο για τις κατατομήσεις υπουργών λήγει τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019.
Εν μεταξύ, ανησυχία προκάλεσαν οι πληροφορίες για συνάντηση του Conte με τον Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος σημειωτέον ότι έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Ο Conte αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση ερωτηθείς σχετικά έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο

Η πολιτική αβεβαιότητα οδηγεί σε άνοδο τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται στο 1,56%, από 1,398% χθες
.

Τα σενάρια εκλογών

Τα σενάρια των εκλογών ενισχύουν και αξιωματούχοι της Lega. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος της Lega υποστήριξε ότι εάν οι διαφορές με τον κυβερνητικό εταίρο οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης τότε η μόνη επιλογή θα είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Lega δεν επιθυμεί ούτε ανασχηματισμό ούτε κυβέρνηση τεχνοκρατών.
«Κάθε μέρα που περνά είναι χαμένη μέρα» αναφέρει ο Ιταλός αξιωματούχος και συμπληρώνει «για εμάς η μόνη εναλλακτική λύση σε αυτή την κυβέρνηση είναι οι νέες εκλογές».

Αντικαταστάσεις υπουργών

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Salvini, του οποίου το κόμμα καταψήφισε μαζί με την αντιπολίτευση την πρόταση που κατέθεσαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, φέρεται να ζήτησε από τον Conte την άμεση αντικατάσταση υπουργών, πρώτου απ’ όλους του υπουργού Υποδομών, Danilo Toninelli, αρχιτέκτονα της πρότασης ενάντια στην δρομολόγηση του έργου για την υπερταχεία TAV.
Την κεφαλή επί πίνακι ζήτησε ο Salvini και για τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Αμύνης, θέσεις που είναι κρίσιμες για την εκτέλεση των νέων διατάξεων για την ασφάλεια, που ποινικοποιεί τη διάσωση μεταναστών από ΜΚΟ και την επιβολή αστρονομικών προστίμων.
Πηγές αναφέρουν πως αποδέκτης του μηνύματος «αλλαγή υπουργών ή εκλογές το φθινόπωρο» πρέπει να θεωρείται επίσης και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria καθώς δεν έχει λήξει ακόμη η αντιπαράθεση για τον ιταλικό προϋπολογισμό με τις Βρυξέλλες, της πολιτικής των οποίων συνήγορος είναι ο Τρία.
«Η Ιταλία έχει ανάγκη από «ναι», τα «όχι» δεν την βγάζουν πουθενά.
Είναι η στιγμή των «ναι», όχι πια αμφιβολίες.
Η Lega σε ευχαριστεί για τη δουλειά σου, αλλά αν μετατρέπεις σε "ναι" τα "όχι" τους, ήρθε η ώρα να χωρίσουμε χωρίς μνησικακίες.
Για 11 μήνες η κυβέρνηση εργάσθηκε καλά, όμως τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες κάτι έσπασε. Να είσαι βέβαιος πως εμείς δεν πρόκειται να καθόμαστε για να ζεσταίνουμε τις καρέκλες», τόνισε ο Salvini στον Conte, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ηγέτη της Lega με τον πρωθυπουργό, στο Παλάτι Κίτζι βρισκόταν και ο Di Maio όχι όμως στην ίδια αίθουσα, και επίσης δεν βρέθηκε με τον Salvini.
Τις δηλώσεις στο Κίτζι επανέλαβε ο Salvini και μπροστά στους υποστηρικτές του λίγη ώρα αργότερα σε κομματική συγκέντρωση στη Σαμπάουντια, πόλη που έχτισε ο Μουσολίνι για να εκφράσει το πολεοδομικό κι ιδεολογικό όραμά του.
Ο Salvini δήλωσε πως δεν πρόκειται να διατυπώσει κάτι εναντίον των Conte και Di Maio, αλλά επανέλαβε πως «κάτι έχει σπάσει τους τελευταίους μήνες.
Η Ιταλία έχει ανάγκη από "ναι", η Ιταλία με τα "όχι" δεν βαδίζει πουθενά». Και στη συνέχεια, με αρχηγικό ύφος διακήρυξε «μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στην Εκπαίδευση, την ακύρωση του κανονισμού για τη δημοπρασία δημοσίων έργων, το δικαίωμα ψήφου από 16 ετών, τη φοροαπαλλαγή οικογενειών με παιδιά».
Ο Salvini υπεραμύνθηκε των κατηγοριών που του εκτοξεύουν οι αντίπαλοί του για τα 49 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσε το κόμμα του, για τα συνεχόμενα ταξίδια του και για τις σχέσεις του με τη Ρωσία: «Εργάζομαι και θα εργάζομαι για να ξαναγίνει φίλη της Δύσης η Ρωσία.
Οι κυρώσεις μας κοστίζουν δισ. Ευελπιστώ πως στην Ευρώπη θα έλθει κάποιος που θα υπερασπίζεται τους κτηνοτρόφους, τους γεωργούς και τους αλιείς», που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Ισχυρό προβάδισμα για τη Lega Nord στις δημοσκοπήσεις

Ισχυρό προβάδισμα στο συγκυβερνών κόμμα του Matteo Salvini δίνει η νέα δημοσκόπηση (30-31/7) της Ipsos για την Ιταλία, με το ποσοστό για τη Λέγκα του Βορρά να παραμένει στο ρεκόρ του 36%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν σε πολύ μεγάλη απόσταση, στο 21% έπειτα από υποχώρηση μίας μονάδας (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, 16-18/7).
Το συγκυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων περιορίζεται στην τρίτη θέση και το 18%, καθώς έχει απωλέσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λίγους μήνες.
Στην τέταρτη θέση πέρασαν πλέον τα Αδέρφια της Ιταλίας, με 8% (+2%), ενώ ακολουθεί το Forza Italia με 7% (-1%).
Τα υπόλοιπα κόμματα περιορίζονται σε 4% ή χαμηλότερα.

Image

Άλμα στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Επιδείνωση καταγράφουν σήμερα οι αγορές ιταλικών ομολόγων, μετά την προειδοποίηση Salvini προς τον πρωθυπουργό Conte, πως ή θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή τους ή θα την ρίξει.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε μεγάλη άνοδο στο 1,538%, από 1,398% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διευρύνθηκε στις 213 μ.β.

Image
Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άνοδο στο 0,055%, ενώ του 30ετούς ανήλθε στο 2,545%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης