Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον Σεπτέμβριο θα εξεταστεί η πρόωρη εξόφληση από την Ελλάδα των 3 δισ. από τα 9,5 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ

tags :
Τον Σεπτέμβριο θα εξεταστεί η πρόωρη εξόφληση από την Ελλάδα των 3 δισ. από τα 9,5 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ
Τα συνολικά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και μένουν προς εξόφληση είναι 9,5 δισ. ευρώ
Τον Σεπτέμβριο θα εξεταστεί η πρόωρη μερική εξόφληση με 3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ από την Ελλάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Τα συνολικά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και μένουν προς εξόφληση είναι 9,5 δισ. ευρώ, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβιο θα εξεταστεί η εξόφληση των 3 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ ήταν σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την εξέλιξη πολιτικά λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά πάγωσαν από τους Ευρωπαίους εξαιτίας των μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές.
Πάντως, η Moody's είχε κρίνει πιστωτικά θετική την εξέλιξη για την πρόωρη αποπληρωμή του 40% του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως εξηγεί μάλιστα ο οίκος, η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τις δαπάνες της χώρας για την κάλυψη των τόκων, ενώ θα επιμηκύνει και το προφίλ ωρίμανσης του χρέους.
Βέβαια, τα δάνεια από το ΔΝΤ είναι μόλις στο 2,6% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, εντούτοις, οι τόκοι που πληρώνει η χώρα είναι σημαντικά υψηλότεροι.
Ειδικότερα, το επιτόκιο είναι στο 5,13% έναντι του 1,4% που είναι κατά μέσο όρο το κόστος των δανείων από τον EFSF και τον ESM, και της απόδοσης 3,45% που είχε η πρόσφατη έκδοση πενταετών ομολόγων και 3,875% της πρόσφατης έκδοσης 10ετών ομολόγων.
Η Ελλάδα θα καταβάλει 3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, εξοικονομώντας περίπου 140 εκατ. ευρώ, ή 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων.
Η κάλυψη της αποπληρωμής αυτής θα γίνει από το μεγάλο ταμειακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η χώρα, ύψους 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.
Μετά, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,3-2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κατά την περίοδο 2021-2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης