Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία το 2019

Scope: Στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία το 2019
Έκθεση της Scope για τη Γερμανία
Η οικονομία της Γερμανίας (ΑΑΑ, σταθερό outlook) πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας την ιδέας μίας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος της χώρας –με εκμετάλλευση των σημερινών πολύ χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,3% από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δημιουργεί την προοπτική στασιμότητας για τη γερμανική οικονομία το 2019.
Ο οίκος προβλέπει οικονομική ανάπτυξη μόλις στο 0,5% το 2019 και 1,7% το 2020.
«Η Γερμανία υπήρξε μηχανισμός ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια, αλλά η παγκόσμια επιβράδυνση και η κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έθεσαν φρένο στην εξάρτηση που εξαρτάται από τις εξαγωγές της οικονομίας.
Η περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης θα αυξήσει την πιθανότητα μιας παρατεταμένης κάμψης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι δασμοί ύψους 25% από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων και αυτοκινήτων μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό αντίκτυπο 0,15% για τη γερμανική οικονομία, το ένα τρίτο των οποίων σχετίζεται με το πόσο στενά γερμανικές εταιρείες ενσωματώνονται στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Γερμανία απέχει πολύ από τη συνεχιζόμενη ύφεση, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και το επιχειρηματικό συναίσθημα δείχνουν σαφώς την ευάλωτη θέση της οικονομίας στην αύξηση του παγκόσμιου προστατευτισμού.
Η Γερμανία έχει επενδυτικό χάσμα περίπου 5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Το 2009, η κυβέρνηση επικρίθηκε ευρέως για έλλειψη δημοσιονομικών κινήτρων κατά τη διάρκεια της ύφεσης», αναφέρει ο Bernhard Bartels, επικεφαλής αναλυτής της Scope για τη Γερμανία.
Ο οίκος εκτιμά ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει περιθώρια για δημοσιονομικές επεκτατικές πολιτικές που ισοδυναμούν με περίπου 0,9% του ΑΕΠ (περίπου 30 δισ. Ευρώ) χωρίς να παραβιάζουν το νόμιμο όριο δανεισμού -που επιτρέπει ένα μέγιστο διαρθρωτικό και όχι κυκλικό έλλειμμα 0,35% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης