Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός ο τζίρος, αναγνωριστικές οι κινήσεις

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός ο τζίρος, αναγνωριστικές οι κινήσεις
ΑΓΟΡΑ: Άνοιξε και θύμισε άλλες εποχές, τότε που κοιτάζαμε τη σύνδεση γιατί δεν κατέβαινε η κορδέλα. Ο τζίρος των 330 χιλ. ευρώ στο άνοιγμα λέει πολλά. Αλλά είμαστε και 9 Αυγούστου πλέον. Υπάρχει μεταβλητότητα και ανοίγματα αγοραστών-πωλητών με αποτέλεσμα κάποια χαρτιά ένα λεπτό μετά το άνοιγμα να πηγαίνουν σε νέα δημοπρασία.

Τεχνικά, οι αναλυτές δεν είναι ικανοποιημένοι από τα γραφήματα δεικτών και τραπεζών. Θέλουν συνέχιση και μάλιστα καλή της χθεσινής αντίδρασης προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των γραφημάτων. Διαφορετικά βλέπουν νέα υποχώρηση. Θέλει λίγο προσοχή επομένως για όσους ακολουθούν τράπεζες ή δείκτες. Η ρευστότητα είναι απαραίτητη.

Χαμηλός ο όγκος στα πρώτα λεπτά για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ενισχύεται ο ΑΔΜΗΕ και η Τέρνα Ενεργειακή αλλά με χαμηλό όγκο. Καλή η κίνηση από τη ΔΕΗ με κάπως καλύτερες συναλλαγές. Υποχωρούν Πειραιώς και Eurobank.

ΟΤΕ: Η τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών έστειλε θετικά μηνύματα. Η Ρουμανία πάει καλύτερα θα αποπληρώσει ομόλογο με δικά του χρήματα και θα ξεκινήσει διαδικασίες για αναχρηματοδότηση άλλου ομόλογου που λήγει το 2020 και η διοίκηση περιμένει χαμηλότερο επιτόκιο. Άρα θα υπάρξει όφελος από την πλευρά των χρηματοοικονομικών.

Για τις ελεύθερες ταμειακές ροές που θα επιστρέφουν στους μετόχους μέσω μερισμάτων και αγοράς ιδίων μετοχών επιμένει η διοίκηση και συνολικά θα λέγαμε πως η παραγωγή χρήματος από τον οργανισμό είναι κάτι που ενισχύει την επενδυτική ψυχολογία για τη μετοχή. Στα 12,40 ευρώ με 159 χιλ. τεμάχια όγκο αλλά τα 158 χιλ. τεμάχια αφορούν πακέτο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλό το ξεκίνημα και πάλι και ξαναγράφουμε πως λίγο πριν την πώληση του πακέτου της Amber Capital έχει βελτιωθεί η συμπεριφορά. Λίγες μέρες πριν που φανταζόμασταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο. Στο +1,17% και στα 2,1650 ευρώ η μετοχή.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ: Διόρθωσε και αυτή και είναι σε καλό σημείο για τοποθετήσεις. Χθες έκανε αρκετό όγκο κάτω από τα 0,90 ευρώ ενώ πρόσφατα είχε γράψει τιμές πάνω από 1 ευρώ. Η αποτίμηση στα 36 εκατ. ευρώ. Για μακροπρόθεσμους προσφέρεται η μετοχή. Μεγάλο συν τα ακίνητα που διαθέτει, αλλά πιστεύουμε πως θα υπάρξουν και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για ανάκαμψη των πωλήσεων.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Με 107 τεμάχια πήγε στα 2,50 ευρώ και στο +1,63%. Η αποτίμηση στα 101,7 εκατ. ευρώ.

ΕΛΤΡΑΚ: Δεν μας ανακοινώνουν άλλα κι άλλα οι εισηγμένες και έρχεται χθες (8/8) και ενώ έχει λήξει δύο μήνες και κάτι το εξάμηνο να πει ότι πουλάει ακίνητο και θα εγγράψει ζημιά αποτίμησης 5,24 εκατ. ευρώ προ φόρων και 4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Με αποτίμηση στο ταμπλό 45 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση στο τέλος του 2018 54,8 εκατ. ευρώ. Δε μας λέει ωστόσο η εταιρεία στην ανακοίνωση άλλες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2018 οι ενσώματες ακινητοποιήσεις είχαν αξία 64,2 εκατ. ευρώ από 77,6 εκατ. ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2018. Δηλαδή έγιναν επανεκτιμήσεις παγίων με αποτέλεσμα να εγγραφεί ζημιά 12,1 εκατ. ευρώ συν κάποιες πωλήσεις/διαγραφές από τις οποίες προέκυψε ζημιά 3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει και στον ισολογισμό «το 2018 ο όμιλος προχώρησε σε επανεκτίμηση των κτιρίων και των γηπέδων του», αλλά μέσα σε 8 μήνες έχασε από κάποιο ακίνητο σημαντική αξία. Σημειώνεται πως στο τέλος του 2018η αναπόσβεστη αξία ήταν 54 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 42,4 εκατ. ευρώ για τη μητρική.

Από την άλλη έχει επενδυτικά ακίνητα τα οποία αποτιμώνται στο ιστορικό κόστος μείον σωρευμένες αποσβέσεις. Αυτά είχαν αξία 240 χιλ. ευρώ για τον όμιλο και 3,8 εκατ. ευρώ για τη μητρική. Υπάρχουν συμβάσεις ενοικίων των επενδυτικών ακινήτων. Πάντως ακόμη περιμένουμε άλλες ανακοινώσεις από το νέο βασικό μέτοχο.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Σε 13 λεπτά συνεδρίασης έχει κάνει δύο δημοπρασίες λόγω μεταβλητότητας με όγκο 752 τεμάχια!

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης