Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,2% η οικονομία για το β΄ 3μηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Βρετανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,2% η οικονομία για το β΄ 3μηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Η οικονομία της Βρετανίας κατέγραψε την πρώτη συρρίκωνση από το 2012
Την πρώτη της συρρίκνωση κατά τα τελευταία επτά χρόνια σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (9/8) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βρετανική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,2%, έναντι ετήσιας ανόδου 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 1,4%.
«Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2012 μετά από μία ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τομέα το ΑΕΠ, Rob Kent-Smith, προσθέτοντας ότι «η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε μετά από μία ισχυρή έναρξη του έτους, με την παραγωγή να προωθείται ενόψει της αρχκής ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά, καθώς οι εισαγωγές υποχώρησαν μετά την απότομη αύξηση που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο ενόψει της αρχικής ημερομηνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η βιομηχανική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά -0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο του 2019, την ίδια στιγμή που η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -0,6%.
Όσον αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -1,4%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,1%.
Για το σύνολο του δευτέρου τριμήνου του 2019, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας υποχώρησε κατά -1,4% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τελευταίων δέκα ετών, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη πτώση για τις επιχειρηματικές επενδύσεις διαμορφώθηκε στο -0,5%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας για τον Ιούνιο του 2019 περιορίστηκε στις 7,01 δισ. στερλίνες, έναντι ελλείμματος 10.7 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 11,8 δισ. στερλίνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης